Hyppää pääsisältöön

Kunniatohtorin arvonimellä arvostetaan tutkimusta

Laserkeilauksen huippututkimusyksikköä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa johtavalle professorille Juha Hyypälle myönnettiin 3.10. Sveriges lantbruksuniversitetin (SLU) metsätieteiden kunniatohtorin arvo. "Hän on metsien laserkeilauksen tekniikan johtava kehittäjä maailmassa", sanotaan perusteluissa, "ja siksi metsätiedekunnalle tärkeä yhteistyökumppani."

Juha Hyyppä kommentoi arvonimeä näin: "Itselleni asia on mieluinen, koska aikaisempi tohtoritutkintoni on sähkötekniikan tohtori ja olen tehnyt paljon metsiin liittyvää tutkimusta ja vaikuttanut merkittävästi siihen, että Suomessakin laserkeilaus on otettu käyttöön metsäsektorilla."

"SLU huomioi asian siten, että minulle poikkeuksellisesti myönnettiin metsätieteiden kunniatohtorin arvo. Tavanomaista olisi myöntää ansioituneelle henkilölle arvonimi omalta tieteenalaltaan, tässä tapauksessa minulle siis tekniikan kunniatohtori. Olen paljon ylpeämpi metsätieteiden kunniatohtoriudesta, ja voin hyödyntää sähkötekniikan ja metsätieteiden tohtoriuksia oman tutkimukseni kautta muun muassa metsäteknologian saralla."

"Suomi elää vielä osin metsäsektorin viennillä", jatkaa Juha Hyyppä, "ja Suomen Akatemian juuri myöntämässä strategisessa hankkessa COMBAT, jota johtaja Paikkatietokeskuksen professori Harri Kaartinen, yksi viidestä painopisteestä on metsäteknologia."

Kunniatohtorin arvo on Juha Hyypän mielestä osoitus myös siitä, miten Ruotsissa arvostetaan tiedettä ja tutkimusta. Suomen tilannetta professori Hyypän mielestä kuvaa se, että huippututkijoita siirtyy Suomesta ulkomaille. "Huippuyksiköstä ja johtamastani osastostakin on jo neljä siirtynyt ulkomaiseen professuuriin ja kaksi muuten vain ulkomaille parin vuoden aikana. Uusilla aloilla Suomessa ei ole budjettirahaa, eikä ole tarpeeksi rahaa jakaa uusille aloille kilpailun kauttakaan. Tämä on selvä viesti tutkimuksen arvostuksesta."

Lisätietoja

Professori Juha Hyyppä, s-posti etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja artikkelit