Kunnille mahdollisuus tehdä maanvuokrasopimus sähköisesti

Kunnat voivat tehdä lokakuusta alkaen maanvuokrasopimuksen sähköisesti. Siihen valmistautuminen kannattaa aloittaa kunnissa jo nyt. Tarkista, että seuraavat asiat ovat kunnossa:

  1. Sopimus rajapinnan käytöstä on tehty.
  2. Allekirjoittamista varten on valtuutus.
  3. Organisaatiollasi on tarvittava integraatio asiakirjarajapintaan.

Miten vuokrasopimus tehdään sähköisesti?

Voit lähettää kunnan omassa järjestelmässä luonnostellun maanvuokrasopimuksen asiakirjarajapinnan kautta Kiinteistövaihdannan palveluun (KVP), jossa sekä kunnan valtuuttama edustaja että vuokralainen allekirjoittavat sopimuksen. Sähköisten allekirjoitusten jälkeen erityisen oikeuden kirjaamishakemus lähtee automaattisesti vireille, ja vuokralainen voi hakea kiinnitykset vuokraoikeuteensa saman tien sähköisesti.

Allekirjoittamiseen tarvitaan mobiilitunniste ja valtuutus

Sähköinen allekirjoitus edellyttää sähköistä tunnistautumista. Sähköisen tunnistamisen voi hoitaa mobiilivarmenteella, eli omaa työkännykkää hyväksi käyttäen. Tunnistautumisen lisäksi Maanmittauslaitokselle pitää toimittaa kirjallinen yleisvaltakirja, sillä kuntien nimenkirjoittajia ei voi tarkistaa mistään rekisteristä. Yleisvaltakirjassa annetaan oikeus tietylle tai tietyille henkilöille toimia Kiinteistövaihdannan palvelussa kunnan edustajana.

Valtakirjan kirjaaminen on maksullista. Hakemuskohtainen maksu on 310 euroa ja samalla hakemuksella voidaan kirjata useita valtuutettuja. Osalla kunnista on jo tällainen valtuutus olemassa kiinteistökaupantekoa varten.

Toimita yleisvaltakirja ja hakemus osoitteeseen: Maanmittauslaitos Kirjaamo, PL 84, 00521 Helsinki.

Tutustu valtakirjamalleihin ja täytä hakemus

Solmi asiakassopimus Maanmittauslaitoksen kanssa

Luonnos maanvuokrasopimuksesta pitää lähettää asiakirjarajapinnan kautta sähköisesti Kiinteistövaihdannan palveluun. Sitä varten pitää tehdä asiakassopimus Maanmittauslaitoksen kanssa. Asiakirjarajapintaa varten tarvitaan integraatio järjestelmästä toiseen. Integraation voi rakentaa itse, tai sen voi ostaa palveluntarjoajalta.

Täytä lomake asiakasrajapinnan käytöstä

Lisätietoja

Tutustu integraattoreiden esityksiin Kiinteistöasioiden digipäivässä.

Tiina Lepistö, tiina.lepisto@maanmittauslaitos.fi; 0401860955

Tiina Pöyhönen tiina.poyhonen@maanmittauslaitos.fi, 040 1679160

Uusimmat uutiset ja blogit