Lainhuudon hakeminen sähköistyy

Lainhuuto- ja kiinnitysasioita voi nyt hoitaa sähköisesti Maanmittauslaitoksen asiointipalvelussa. Henkilöasiakkaat voivat hakea palvelun kautta lainhuutoa tai kiinnityksiä sekä nähdä vireillä olevat kirjaamisasiansa.

Mies katsoo tietokoneen ruutua.
Lainhuudon voi hakea sähköisesti Maanmittauslaitoksen asiointipalvelun kautta.
Kuva:
Jussi Valkeajoki

Kun maa vaihtaa omistajaa, uuden omistajan on rekisteröitävä omistusoikeutensa eli haettava lainhuutoa.

”Asiointipalvelun kautta hakemuksen teko on nykyistä sujuvampaa. Hakemuslomaketta liitteineen ei tarvitse enää postittaa Maanmittauslaitokseen, vaan lainhuudon saa vireille täyttämällä verkossa sähköisen hakemuksen”, kertoo Maanmittauslaitoksen tietopalveluista vastaava johtaja Antti Saarikoski.

Palvelun kautta voi hakea myös kiinnitystä. Se tarvitaan, mikäli kiinteistöä haluaa käyttää velan vakuutena.

Toiminta tehostuu ja säästöä syntyy

Ensi vaiheessa palvelussa voi tehdä lainhuutohakemuksen silloin, kun kaupanvahvistaja on vahvistanut kiinteistön tai määräalan luovutuksen (esimerkiksi kauppa tai lahja). Myöhemmin palvelun kautta voi hakea lainhuudon myös muissa omistajanvaihdoksissa.

”Maanmittauslaitos käsittelee vuosittain yli 100 000 lainhuutohakemusta. Siirtämällä asioinnin verkkoon sujuvoitamme palvelua ja säästämme sekä omaa että asiakkaidemme aikaa, kun tiedot siirtyvät sähköiseltä hakemuslomakkeelta suoraan tietojärjestelmäämme”, Saarikoski selostaa.

Enemmän tietoa kiinteistön omistajille

Kiinteistön omistaja saa Maanmittauslaitoksen palvelun kautta myös aiempaa enemmän tietoa kiinteistöistään. Palvelussa näkyvät kiinteistön perustiedot, kuten sijainti, pinta-ala ja nimi. Palvelusta voi myös katsoa maksutta omien kiinteistöjensä omistus- ja kiinnitystiedot sekä kaikki käynnissä olevat kirjaamisasiat eli lainhuudot, kiinnitykset ja erityisen oikeuden kirjaamiset.

Asiointipalveluun pääsee Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Lisätietoja:

Rekisteröi kiinteistön omistusoikeus (lainhuuto)

Tutustu sähköisiin palveluihimme osoitteessa maanmittauslaitos.fi/asioi-verkossa.

Uusimmat uutiset ja blogit