Laserkeilaus mahdollistaa aikamatkan Suomenlinnan vuoden 1918 kuolemanselleihin

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen, Yle Svenska Radioteaternin ja Aalto-yliopiston luoma 3D-virtuaaliympäristö vie katsojan vuoteen 1918. Näkemällä ja kokemalla virtuaalikuunnelman voi saada käsitystä vankilaosaston karuista olosuhteista vuonna 1918.

Kuvassa käytävä, joka on osa Suomenlinnan kuolemansellien 3D-mallinnusta.

Suomenlinnan sodanaikaiset kuolemaantuomittujen vankisellit on avattu tänä kesänä yleisön nähtäville vuosikymmenten jälkeen. Sadan vuoden takaisen synkän tunnelman voi kokea myös Ylen, Aalto-yliopiston ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen luomassa 3D-virtuaalikuunnelmassa.

Ylen verkkosivuilla julkaistussa virtuaaliympäristössä käyttäjä voi liikkua vankiselleissä ja kuulla Ylen Svenska Radioteaternin tuottamia katkelmia, jotka perustuvat todellisiin vankien ja vartijoiden tarinoihin.

Vankilaosasto mallinnettiin laserkeilaimilla ja Matterport 3D-kameralla. Virtuaalimaailman alustana käytettiin Unity-pelimoottoria. Toteutuksesta vastasivat Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutti MeMo, Laserkeilauksen huippuyksikkö ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus.

– Tarkkoja rakennetun ympäristön malleja voidaan hyödyntää yhä enemmän tapahtumatuotannossa ja kulttuurikohteiden visualisoinnissa. Virtuaalisuus mahdollistaa kokemisen ajasta ja paikasta riippumatta. Virtuaalikuunnelma jatkaa ennakkoluulotonta ja tuloksekasta yhteistyötämme Ylen kanssa uudenlaisen digitaalisen median hyödyntämisessä, kertovat professori Hannu Hyyppä ja projektipäällikkö Marika Ahlavuo MeMosta.

Aiempia yhteistyöprojekteja Ylen kanssa ovat Lapinlahden sairaalasta tehty 3D-virtuaalikuunnelma, sekä Lahden MM-hiihtolatujen ja Puhoksen ostokeskuksen 3D-mallinnukset.

Yle Svenska Radioteaternin kaksikielistä kuunnelmaa Röster ur dödens väntrum – Ääniä kuoleman porstuasta esitetään kesän ajan myös ääni- ja valoinstallaationa paikan päällä Suomenlinnassa.

Virtuaalikuunnelma on osa Uudenmaan liiton rahoittamaa Euroopan aluekehitysrahaston 3D-kulttuurihubi-hanketta.

Lisätietoja

Professori Juha Hyyppä, Paikkatietokeskus, juha.coelasr@gmail.com

3D-asiantuntija Tuomas Turppa, Paikkatietokeskus, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Tiedetuottaja Marika Ahlavuo, Aalto-yliopisto, etunimi.sukunimi@aalto.fi         

3D-studiomanageri Matti Kurkela, Aalto-yliopisto, etunimi.sukunimi@aalto.fi

Uusimmat uutiset ja blogit