Hyppää pääsisältöön

Laserkeilausseminaarissa ideoitiin tulevia käyttötarpeita

Maanmittauslaitos järjesti laserkeilausseminaarin 12.10. Helsingissä. Maanmittauslaitoksen järjestämään tapahtumaan osallistui yli 120 henkeä ympäri Suomen.

Laserkeilatut autot
Tulevaisuuden automaatioteknologia haastaa mittaamista ja mallintamista: tekoäly tarvitsee tarkat toimintarajoitteet. Tälläkin hetkellä laserkeilattua aineistoa käytetään liikenteessä. Finavia kartoittaa lentoestepintoja turvallisuuden lisäämiseksi.
Kuva: Maanmittauslaitos

Tapahtumassa esiteltiin laaja skaala eri käyttötarkoituksia, mutta niitä yhdisti yksi keskeinen asia: kansallinen laserkeilaus on vähentänyt tehtäviin kuluvaa rahaa ja työaikaa ja samaan aikaan parantanut laatua. Kansallisia laserkeilauksia on tehty Suomessa jo kymmenen vuoden ajan. Tänä aikana laserkeilaustyön tehokkuus on parantunut hyppäyksittäin. Kehittyvä tekniikka mahdollistaa käytön laajentumisen uusiin sovelluksiin.

– Kymmenen vuotta sitten tavoitteenamme laserkeilauksissa oli auttaa tulvakartoitusta ja tehdä korkeusmalli Suomesta. Näihin tavoitteisiin päästiin ja uusia isoja tavoitteita määriteltiin näiden tavoitteiden seurauksina, kertoo johtaja Juha Vilhomaa Maanmittauslaitoksesta.

Suomi saadaan laserkeilattua kokonaan ensimmäisen kerran vuonna 2019. Työtä jatketaan valtakunnallisen laserkeilausohjelman 2020 kanssa. Projektissa määritellään esimerkiksi millaista laserkeilauksen laadun ja päivitystiheyden tulee olla tulevaisuudessa ja miten keilaukset rahoitetaan.

Multispektrikeilaus tarjoaa vaihtoehtoja

Osallistujat saivat tilaisuuden ideoida päivän annin innoittamina myös täysin uudenlaisia ideoita.

– Suomea tullaan joka tapauksessa laserkeilaamaan, mutta vielä ei tiedetä millä tekniikalla, visioi Laserkeilauksen huippuyksikön vetäjä Juha Hyyppä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Hyyppä näkee esimerkiksi multispektrikeilauksen ja toisaalta yksittäisten fotonien vastaanottamisen tulevaisuuden vaihtoehtoisina tekniikoina.

– Tulevaisuudessa saatetaan yhtä laitetta käyttää yhteen ja toista toiseen tarkoitukseen, Hyyppä toteaa.

Tutustu laserkeilauksen eri käyttötarkoituksiin

Maanmittauslaitos ja yhteistyökumppanit ovat koostaneet esityksen laserkeilausten eri käyttömahdollisuuksista. Kooste on toteutettu yhdessä Esri Finland Oy:n kanssa niin kutsuttuun Tarinakartta-muotoon.

Lisätietoja

Johtaja Juha Vilhomaa, 040 500 3905, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

 

Uusimmat uutiset ja artikkelit