Lempäälässä kerätään ovet kartalle 7.3.–7.4.2019

Lempäälässä käynnistyi 7.3. kuukauden pituinen joukkoistuskokeilu, jossa kerätään rakennusten sisäänkäyntien ja perille opastavien kulkupisteiden tietoja.

Sari Seppälä ja Laura Uusitalo käyttävät Osoitehaavia Ideahuoneella.
Sari Seppälä (vasemmalla) kehui testaamansa Osoitehaavin helppokäyttöisyyttä Lempäälän Ideahuoneella 7.3. Esittelijänä toimi palvelumuotoilija Laura Uusitalo.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Lempäälän kokeilussa kerätään tietoa valtakunnalliseen osoitetietojärjestelmään, joka valmistuessaan hyödyttää erityisesti palo- ja pelastustoimijoita mutta myös kuljetusta ja kotihoitoa.

Ensimmäiset sisäänkäynnit ja kulkupisteet tallennettiin Osoitehaavi-verkkopalveluun Lempäälän Ideahuoneella melkein heti, kun hanke polkaistiin käyntiin. Osoitehaavin avulla voi myös ilmoittaa puuttuvista tai virheellisistä osoitteista.

– Suomalaisessa osoitetietojärjestelmässä ei sisäänkäynti- ja kulkupistetietoja ole tähän mennessä ollut saatavilla, sanoo osoitehankkeen vetäjä Paula Ahonen-Rainio Maanmittauslaitoksesta.

Kävijä: Paloauto ajoi ohi

– Rivi- tai kerrostaloyhtiöön voi kuulua useita rakennuksia, jotka kaikki sijaitsevat samassa osoitteessa, mutta sisäänkäyntejä on paljon. Jos sisäänkäynneille on vielä eri kulkureitit, löytääkö esimerkiksi ambulanssi suoraan oikealle ovelle, Ahonen-Rainio kertoo.

Aloitustilaisuudessa kuultiin karmiva esimerkki oikeasta elämästä, kun paikan päällä pistäytynyt Sari Seppälä kertoi soittamansa paloauton ajaneen risteyksestä ohi, kun se ei tiennyt mistä kohdasta osoitteeseen olisi pitänyt kääntyä. Kulkupisteet ovat olennaista tietoa etenkin haja-asutusalueella, jossa rakennukset saattavat sijaita hyvinkin kaukana tiestä, jonka mukaan osoite on annettu.

Lempäälän kunta on tiiviisti mukana kokeilussa. Kunta voi hyödyntää Osoitehaavin avulla saatavaa tietoa haluamallaan tavalla.

Kunta saa käyttöönsä tarkemmat osoitetiedot

Lempäälän kunnan paikkatietoinsinööri Eero Suominen sanoo, että Osoitehaavin myötä käytössä on tarkempaa tietoa muun muassa ihmisten ja palveluiden välimatkoista, esimerkiksi siitä, kuinka pitkä matka ikäihmisillä on kotiovelta lähikaupalle.

– Nyt odotamme innolla kuinka paljon lempääläiset innostuvat ilmoittamaan tietoja, Ahonen-Rainio sanoo.

Lempäälän kokeilussa 7.3.–7.4.2019 testataan Osoitehaavin toimivuutta ja kerätään käyttäjäpalautetta. Tarkoitus on laajentaa tietojen keruu valtakunnalliseksi loppuvuoden aikana.

Työ on osa julkishallinnon paikkatiedot yhdistävää Paikkatietoalusta-hanketta ja sen Osoitteet-osahanketta.

Lisätietoja

Siirry Osoitehaaviin

Lue lisää pilotista Paikkatietoalustan verkkosivuilta

Maanmittauslaitoksessa

Johtava asiantuntija Paula Ahonen-Rainio, 050 592 8487, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Lempäälän kunnassa

Paikkatietoinsinööri Eero Suominen, 050 383 3149, etunimi.sukunimi@lempaala.fi

Uusimmat uutiset ja blogit