Hyppää pääsisältöön

Lunastustoimitus päättyi Vantaalla Saraksen tilalla

Vantaan Kivistössä sijaitsevan Saraksen tilan lunastustoimitus päättyi torstaina 5.3. Lunastuspäätöksessä ratkaistiin Vantaan kaupungin hankkimat alueet ja oikeudet sekä arvioitiin lunastettavasta omaisuudesta määrättävä korvaus.

Saraksen tilan lunastushinnaksi päätettiin yhteensä 3,25 miljoonaa euroa. Lunastukseen kuuluu 43 hehtaarin maa-alue.

Maanmittauslaitos vastasi lunastustoimituksesta riippumattomana asiantuntijana. Viranomaisena Maanmittauslaitos ei päätä lunastusluvan myöntämisestä. Lunastuksen osapuolet eli Vantaan kaupunki ja tilan nykyiset omistajat voivat valittaa lunastustoimituksen päätöksestä maaoikeuteen. Valitusaika on 30 päivää.

Lunastuskorvaus perustuu vastaaviin maakauppoihin

Lunastetun maa-alueen korvaus perustuu yleensä hintaan, joka on maksettu vastaavista kohteista tehdyissä vapaaehtoisissa maakaupoissa. Hinta-arviot perustuvat Maanmittauslaitoksen ylläpitämään kauppahintarekisteriin. Vertailuaineistona käytetään myös muissa vastaavissa lunastustoimituksissa vahvistettuja korvauksia.

Kauppahintarekisteriin kerätään tiedot kaikista Suomessa tehdyistä kiinteistökaupoista ja niiden hinta-, maankäyttölaji- ja kaavoitustiedoista.

Päätöksen tekee lunastustoimikunta

Maanmittauslaitos ei ota kantaa yksittäisiin maa-alueiden lunastuksiin. Asiantuntemusta ja tilastotietoa maahankinnan lunastusmenettelystä ja maakauppojen yleisestä hintatasosta löytyy Maanmittauslaitoksesta.

Maahankintojen lunastustoimituksessa päätöksen tekee lunastustoimikunta, jonka puheenjohtajana toimii maanmittausinsinööri (DI). Lunastustoimikunta toimii tuomarin vastuulla, se on itsenäinen ja riippumaton. Lunastustoimitus on julkinen. Kokouksessa puheoikeus on asianosaisilla ja heidän valtuuttamillaan asiamiehillä.

Lunastuspäätöksestä voi valittaa maaoikeutena toimivaan käräjäoikeuteen. Käräjäoikeuden päätöksestä voi valittaa edelleen korkeimpaan oikeuteen, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

Lisätietoja

Tuotantopäällikkö Jaakko Haapala, 040 5272 148, jaakko.haapala@maanmittauslaitos.fi

Arviointitoimituksista vastaava johtaja Mauri Asmundela, 040 5768 944, mauri.asmundela@maanmittauslaitos.fi

Lunastustoimikunnan puheenjohtaja, maanmittausinsinööri Tuomas Lehtonen, 040 592 7449, tuomas.lehtonen@maanmittauslaitos.fi

Kiinteistöt
Lunastustoimitus

Uusimmat uutiset ja artikkelit