Hyppää pääsisältöön

Maailmanperintötapaaminen Suomen pohjoisimmalla maailmanperintökohteella

Maanmittauslaitos järjestää maailmanperintöseminaarin 12.4.2018 Enontekiön Hetassa Tunturi-Lapin luontokeskuksessa. Luontokeskus valittiin seminaaripaikaksi, koska siitä on enää huikonen Lapin mittakaavassa Suomen pohjoisimmalle maailmaperintökohteelle, Struven kolmiomittausketjun Stuorrahanoaivin pisteelle.

Hetta maailmanperintöseminaari 2018
Kuva: Maarit Kyöstilä

 

Maailmanperintöseminaarissa käsitellään maailmanperintökohteita matkailun, luontomatkailun ja kulttuurin näkökulmasta. Unescon maailmanperintökohteet ovat erittäin suosittuja vierailupaikkoja, ja yksin Suomessa maailmanperintökohteilla vierailee lähes kaksi miljoonaa matkailijaa.

Seminaariin on mahdollista yhdistää käynti Struven ketjun Stuorrahanoaivin maailmanperintöpisteellä. Piste sijaitsee Enontekiöllä Tarvantovaaran erämaa-alueella kaukana kaikesta. Pisteellä käyminen vaatii vierailijalta hyvää ennakkovalmistautumista kaikkina vuodenaikoina.

Maapallolle mittaa Struven ketjulla

Struven kolmiomittausketju on maailman laajimpia maailmanperintökohteita, sillä se ulottuu etelästä Mustaltamereltä pohjoiseen Jäämerelle saakka. Sillä selvitettiin 1800-luvun alkupuolella maapallon muotoa ja kokoa. Struven ketju kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Maailmanperintökohteeksi valituista mittauspisteistä kuusi sijaitsee Suomessa. Mittauspisteet ovat historiallisesti tärkeitä, mutta myös erinomaisia näköalapaikkoja.

Unescon maailmanperintökohteita Suomessa ovat Struven ketjun lisäksi Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäen pronssikautinen hautausmaa ja Merenkurkun saaristo.

Lisätietoja

Kartastoinsinööri Jyrki Puupponen Maanmittauslaitos / Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys ry, 040 190 9871, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Tunturi-Lapin luontokeskus

Uusimmat uutiset ja artikkelit