Maanmittaus paranee Galileo-palvelujen ansiosta

Eurooppalaisen Galileo-satelliittinavigointijärjestelmän ensimmäisen vaiheen palvelut otettiin virallisesti käyttöön 14.12. Ne ovat maksuttomia ja avoimia sijainnin ja ajan määrityksen sekä navigoinnin paikannuspalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus on ollut Galileon kehittämisessä aktiivisesti mukana, ja Galileo-palvelut muuttavat myös Maanmittauslaitoksen toimintaa.

Galileo-satelliitit on suunniteltu yhteensopiviksi GPS-järjestelmän satelliittien kanssa, ja Galileo-palvelut lisäävät paikannuksen tarkkuutta ja luotettavuutta. Galileo-yhteensopivat älypuhelimet ovat tulleet markkinoille jo tänä syksynä.  Vuoteen 2018 mennessä Galileo-ominaisuus löytyy jokaisesta Euroopassa myydystä uudesta ajoneuvomallista. Tämä mahdollistaa automaattisen eCall-järjestelmän ja tarjoaa ajoneuvojen navigointilaitteille aikaisempaa parempaa sijainti- ja aikatietoa.

─ Tämä on erittäin tärkeä etappi Euroopalle satelliittipaikannuksen omavaraisuudessa, kun päästään viralliseen käyttöönottoon, kuvaa Galileo-palvelujen merkitystä Paikkatietokeskuksen navigointi- ja paikannusosaston johtaja, professori Heidi Kuusniemi.

─ Paikannukseen saadaan nyt Galieo-järjestelmän käyttöönoton ansiosta lisää tarkkuutta erityisesti satelliittipaikannukselle haastavissa ympäristöissä, kuten kaupungeissa, joissa korkeat rakennukset estävät signaalien kulkua. Vieläkin tärkeämpää esimerkiksi automaattiajamisen kannalta on paikannuksen luotettavuuden parantuminen, kun käytössä on useampi toisistaan riippumaton satelliittinavigointijärjestelmä, sanoo kehitystyössä myös mukana ollut Paikkatietokeskuksen Laura Ruotsalainen.

─ Galileo-järjestelmän satelliitit parantavat mittaamista erityisesti huonoissa maasto-olosuhteissa, sanoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Marko Ollikainen.

─ Maanmittauslaitoksen on mitattava paljon metsässä sijaitsevia rajamerkkejä, joille on saatava määritettyä tarkat koordinaatit. Satelliittien lukumäärän lisääntyminen edesauttaa huomattavasti mittausten onnistumisessa.

Lisätietoja

Osastonjohtaja Heidi Kuusniemi, 040 653 2228
Tutkimuspäällikkö Laura Ruotsalainen, 050 433 6552
etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote Galileo-palvelujen avaamisesta

Uusimmat uutiset ja blogit