Hyppää pääsisältöön

Maanmittauslaitoksen aineistot ovat sinun aineistojasi – mi data es su data

Maanmittauslaitoksen kanssa asioidaan useimmiten kiinteistöjen vaihtaessa omistajaa tai etsittäessä sopivaa karttaa. Harva tietää kuinka paljon meillä on aineistoa vapaasti kaikkien saatavissa, muutamalla klikkauksella, suoraan kotisohvalta.

Leena Hirvelä ja Marjut Sinivuo.

Tietopalveluasiantuntijoina työmme on vastata digitaalisia aineistoja koskeviin kysymyksiin, ja yleisin kysymys taitaa alkaa sanalla mistä. Tässä vinkkejä, mistä aloittaa.

Karttapaikka on näyteikkuna Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoihin. Sieltä voit katsella viimeisimpiä ilmakuvia tai kiinteistörajoja ja tarkistaa vaikka hukassa olevan kiinteistötunnuksen. Karttapaikassa on myös koordinaattityökalu sekä omien karttojen tilaus.

Jos kiinnostuit jostakin tietystä aineistosta enemmän, voit lukea tuotteiden tarkat tiedot kahdella kotimaisella sekä englanniksi Maanmittauslaitoksen sivuilta olevista tuotekuvauksista

Aineistojen tilaaminen on parasta aloittaa selaamalla ajantasainen tuotekuvaus läpi. Myös tuotteiden hankinnasta ja ajantasaisuudesta on lisätietoa verkkosivuillamme.

Hae tiedot suoraan verkosta – osan saat käyttöösi maksutta

Hienoa! Oikea tuote ja aineisto löytyi ja nyt se pitäisi saada käyttöön. Helpoin – ja yleensä paras -vaihtoehto on Avoimien aineistojen tiedostopalvelu, josta voit karttalehdittäin ladata tiedostot omalle tallennusvälineelle. 

Jos tarvitset säännöllisesti suurempia määriä aineistoja, kannattaa perehtyä Muutostietopalvelun ATOM-syötteeseen sekä Tiedostopalvelun hakemistokäyttöliittymään. Niistäkin lisätietoa tuolla samaisella sivulla.

Historiallisia karttoja voit ladata maksutta Vanhat painetut kartat -palvelusta ja luovutetun Karjalan alueelta Vanhat Karjalan kartat -palvelusta.

Rajapinnat – vaihtoehto latauspalvelulle

Tiedostojen lataaminen ei ole suinkaan ainoa vaihtoehto. Tarjoamme samoja tuotteita myös rajapintojen (API) kautta.  Rajapintapalvelut ovat usein maksullisia, ja hinnastot löytyvät rajapinnan esittelysivulta. Mutta meiltä saa myös  maksuttomia avoimia rajapintoja.

Vaikka avoimet aineistot ovat maksuttomia, voi niiden hankkiminen silti maksaa. Tehdessäsi tilauksen asiakaspalvelun kautta peritään aineistojen toimittamisesta käsittelymaksu, lisätietoja saat sähköpostilla: asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi. Maksullisista rajapinnoista lisätietoa saat osoitteesta: verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi.

Lopuksi on pakko mainostaa Paikkatietoikkunaa, joka tarjoaa melkoisen kattauksen työkaluja paikkatiedoista kiinnostuneelle käyttäjälle. Rekisteröidy käyttäjäksi ja julkaise kartta vaikka omilla kotisivuillasi.

Kesäkuun alussa Paikkatietoikkunassa julkaistiin myös Maanmittauslaitoksen historiallisia ilmakuvia sekä työkalu, jolla voit tarkastella samaan aikaa uutta ja vanhaa ilmakuvaa rinnakkain.

Olethan yhteydessä, jos esittelymme herätti kiinnostuksesi!

Kesäisin terveisin,
Leena Hirvelä ja Marjut Sinivuo

Kirjoittajat työskentelevät tietopalveluasiantuntijoina digitaalisten tuotteiden asiakastyössä.

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Palvelut
Kartat
Paikkatieto

Uusimmat blogit