Hyppää pääsisältöön

Maanmittauslaitoksen hinnoittelu uudistuu

Maanmittauslaitoksen hinnoitteluun tulee muutoksia 1.1.2020 alkaen. Hinnoittelu muuttuu asiakkaan kannalta selkeämmäksi, kun useat maanmittaustoimitukset muuttuvat kiinteähintaisiksi.

Mies mittaa rajan paikkaa metsässä.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Useampi toimitus kiinteähintaiseksi

– Maanmittaustoimitusten hinnoittelussa otetaan taas monta askelta parempaan palveluun, iloitsee ylijohtaja Irma Lähetkangas Maanmittauslaitoksesta. 

Yksityistietoimitus, halkominen eli tilan jakaminen, rakennuspaikan osan lunastus ja yhteisten vesialueiden yhdistäminen muuttuvat kiinteähintaisiksi. Kiinteähintaisessa toimituksessa maksu määräytyy yhden tai useamman muuttujan, kuten pinta-alan tai osakkaiden lukumäärän perusteella. Työajan mukaan veloitettaviksi jäävät enää lähinnä lunastus- ja korvaustoimitukset.

Toinen muutos koskee ajankohtaa, jonka mukaan kiinteähintaisen toimituksen maksu määräytyy. Vastaisuudessa kiinteä hinta määräytyy toimituksen hakemuksen jättämisen ajankohdan mukaan. Tähän asti kiinteä hinta on määräytynyt toimituksen loppukokouksen aikaan voimassa olleen hinnan mukaan.

– Tämä takaa sen, että toimituksen hakija tietää jo hakemusta jättäessään, mitä toimenpide tulee maksamaan, kertoo Lähetkangas.
Maanmittaustoimitukset ja muut tuotteet hinnoitellaan omakustannusperiaatteella. Kustannusten nousun vuoksi useimpien toimituslajien hintoja jouduttiin korottamaan.

Kirjaamismaksut määräytyvät nyt vireille tulon mukaan

Kirjaamismaksuihin kiinteistö- tai osakehuoneistokirjaamisen osalta ei uudessa maksuasetuksessa tule korotuksia. Muutokset koskevat sitä, että maksu määräytyy jatkossa hakemuksen vireille tulon ajankohdan mukaisesti. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi lainhuutohakemus on tullut vireille 2018 ja se ratkaistaan vuoden 2020 puolella, sen hinta tulee määräytymään vuonna 2018 voimassaolleen maksun mukaisesti.

Luottolaitosten hallussa olevien kirjallisten panttikirjojen massamuuntamista sähköisiksi koskeva lainkohta poistetaan uudessa maksuasetuksessa. Luottolaitosten hallussa olevien kirjallisten panttikirjojen massamuutokset sähköisiksi on saatu kattavasti tehtyä, eikä massamuutoksille ole enää tarvetta.

Maanmittauslaitoksen muut tuotteet ja palvelut

Kustannusten nousun vuoksi useiden Maanmittauslaitoksen muiden tuotteiden ja palvelujen hintoja korotetaan. Hinnoittelua myös selkiytetään asiakaslähtöisempään suuntaan, aivan kuten maanmittaustoimitusten maksujen kohdalla.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Taavi Kivipelto, 040 527 5445, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi 

Yksittäisten toimitusten ja palveluiden maksuista voi kysyä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta: 029 530 1110, asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja artikkelit