Hyppää pääsisältöön

Maanmittauslaitoksen hintoihin muutoksia 1.1.2022 alkaen

Maanmittauslaitoksen hinnoitteluun tulee muutoksia 1.1.2022 alkaen. Hintojen tarkistuksen taustalla on yleinen kustannustason nousu.

Henkilö käytää tietokoneella Maanmittauslaitoksen verkkosivuja.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen tavoitteena on strategiansa mukaisesti turvata asiakkaille laadukkaat ja turvalliset palvelut.

Kiinteistötoimitusmaksut

Kiinteistötoimitusmaksut muuttuvat jonkin verran 1.1.2022 alkaen. Maksut nousevat keskimäärin 2,5 prosenttia.

Yleisin kiinteistötoimitus on 0,1–1 hehtaarin suuruisen määräalan lohkominen, joka maksaa 1.1.2022 alkaen 1120 euroa. Hintaan tullut korotus on 30 euroa.

Kiinteistöjen omistajille suunnattujen palveluiden hinnoissa muutoksia

Kiinteistöjen omistukseen liittyvien tuotteiden hinnoittelussa on yleisen kustannustason nousun lisäksi huomioitu myös muita kokonaisuuteen liittyviä seikkoja. Erityisesti omistuksen rekisteröintien hintoihin ovat vaikuttaneet varainsiirtoveron maksumenettelyn uudistaminen ja valtion etuosto-oikeuden ja eräiden kiinteistöhankintojen luvanvaraisuuden aiheuttama selvitystyömäärän lisääntyminen.

Vuoden 2022 alusta hinnat ovat:

  • Kiinteistön omistusoikeuden rekisteröinnin, eli lainhuudon, käsittelymaksu nousee vuoden 2022 alusta 144 euroon kiinteistöä kohden. Hintaan tulee 12 euron korotus.
  • Kirjaamisvelvollisuuden alaisen käyttöoikeuden ja sen siirron kirjaamisen käsittelymaksu nousee vuoden 2022 alusta 144 euroon. Hintaan tulee 12 euron korotus.
  • Kiinteistön kiinnityksen vahvistaminen maksaa vuoden 2022 alusta sähköisesti 22 euroa ja kirjallisena 40 euroa. Hinnat nousevat 1–2 euroa.
  • Sähköisen panttikirjan siirto sähköisesti maksaa vuoden 2022 alusta 13 euroa ja kirjallisena 21 euroa. Hinnat nousevat 1–2 euroa.

Hinnoittelun yhtenäistäminen ja selkeytys jatkuu

Maanmittauslaitoksen muiden tuotteiden ja palveluiden hinnoittelun uudistamista on jatkettu. Esimerkiksi Kauppahintarekisteriotteiden hinnoittelu muuttuu ja hinnat hieman laskevat.

Vuoden 2022 alusta alkaen hinnat ovat:

  • Kauppahintarekisteriote, 1–3 kauppaa 19,90 euroa
  • Kauppahintarekisteriote yli 3 kauppaa 6,35 euroa/kauppa. Aiemmin hinta oli 3 kaupan jälkeen 7,40 euroa/kauppa.
  • Asiakirja- ja toimituskartta tiedostona 12 euroa. Hintaan tulee 3 euron korotus. 

Myös Karttapaikalta ostettujen karttatulostetiedostojen hinnoittelua yhtenäistetään ja selkeytetään ja Kiinteistövaihdannan palveluihin tulee muutoksia. Samalla hinnat hieman nousevat.

Maanmittauslaitoksen tuotteiden ja palveluiden hinnoittelu perustuu maa- ja metsätalousministeriön asetuksiin sekä Maanmittauslaitoksen maksupäätökseen. Asetukset ja maksupäätös julkaistaan Finlex-palvelussa.

Lisätietoja

Toimitusten ja palveluiden maksuista voi kysyä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta:

p. 029 530 1110, asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi

Maanmittauslaitos
Palvelut

Uusimmat uutiset ja artikkelit