Maanmittauslaitos EU:n kiinteistörekisterikomitean puheenjohtajaksi 1.7.

EU:n kiinteistörekisterikomitean (Permanent Committee on Cadastre in the European Union, PCC) puheenjohtajuus siirtyy Suomelle loppuvuodeksi 1.7. Komitea yhdistää kansalliset kiinteistörekisterien ylläpitäjät EU:ssa ja vaikuttaa EU:n toimielimiin korostamalla kiinteistötiedon merkitystä.

Kuvituskuva kerrostalojen rakentamisesta
Kuva:
Riku Nikkilä

– Lasken kiinteistörekisterikomitean ansioksi EU-komissioon vaikuttamisen INSPIRE-direktiivin paikkatietoaineistojen määrittelyssä, sanoo Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen.

EU:n INSPIRE-direktiivi ajaa yhteiskäyttöisiä paikkatietoaineistoja. Maanmittauslaitos koordinoi INSPIRE-direktiivin toimeenpanoa Suomessa.

– Yhteisen paikkatietoinfrastruktuurin avulla voimme käyttää Suomessa tuotettuja paikkatietoja kaikkialla EU:ssa. Näin päällekkäinen työ vähenee ja kustannukset alenevat, Kokkonen toteaa.

Hyvät käytännöt mallina

”Katasterikomiteassa” keskitytään asiantuntijaverkoston ylläpitoon ja tiedonvaihtoon. Kansallinen lainsäädäntö estää usein hyvien käytäntöjen kopioinnin sellaisenaan.

– Mitä paremmin me tunnemme muiden EU:n jäsenmaiden kiinteistörekisterit ja muut katasterijärjestelmät, sitä helpommin kehitämme valtioiden rajat ylittäviä palveluja, Kokkonen jatkaa.

Pääjohtaja ei usko, että Euroopan unionin alueelle koskaan rakennetaan yhteistä kiinteistörekisteriä, vaan maat jatkavat kansallisen kiinteistölainsäädännön tiellä.

Mikä kiinteistörekisterin rooli on tulevaisuudessa?

Suomen puheenjohtajuuskaudella tarkastellaan kiinteistövaihdannan ekosysteemin kehittämistä ja keskitytään tulevaisuuden kiinteistörekisterin sisältöön, josta Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus tekee jo tutkimusta Katasteri 2035 -projektissa.

Projekti selvittää miten paikkatietoa sisältävien rekisterien rooli muuttuu kun esimerkiksi automatisoitu liikenne, älykkäät kaupunkirakenteet ja kolmiulotteinen maankäytön suunnittelu vaativat kaikki toimiakseen korkealaatuisia paikkatietoaineistoja ja tietoa maahan kohdistuvista oikeuksista ja rajoituksista.

Maanmittauslaitoksen puheenjohtajuuskauden näkyvin tapahtuma on kongressi ja yleiskokous, jonka Maanmittauslaitos järjestää 20.–21.11.2019 Helsingissä.

– Tapahtuman teemana on kiinteistövaihdannan ekosysteemin kehittäminen muun muassa asiakkaiden näkökulmasta, Arvo Kokkonen kertoo.

Puheenjohtajuus noudattaa Euroopan Unionin puheenjohtajuutta ja on siten Suomen Maanmittauslaitoksella 1.7.–31.12.2019. Suomi sai puheenjohtajuuden Romanian kartta- ja katasterilaitokselta.

Lisätietoja

Permanent Committee on Cadastre in the European Union (englanniksi)

Pääjohtaja Arvo Kokkonen, 040 028 0875, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja blogit