Maanmittauslaitos sitoutuu avoimen tieteen ja tutkimuksen julistukseen

Tutkimuslaitosten yhteenliittymän (Tulanet) jäsenorganisaatiot ovat sitoutuneet avoimen tieteen ja tutkimuksen edistämiseen allekirjoittamalla tutkimusyhteisön yhdessä laatiman julistuksen. Tavoitteena on, että tieteen ja tutkimuksen vaikuttavuutta ja laatua tukeva avoimuus on saumaton osa tutkijoiden arkea.

Julkisen sektorin Tulanet-laitokset edistävät avoimuutta myös osana valtionhallinnon avoimuushankkeita. Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus laadittiin tiedeyhteisön yhteistyönä Tieteellisten seurain valtuuskunnan koordinoimana. Kaikki yliopistot, ammattikorkeakoulut ja tutkimuslaitokset ovat jo ilmaisseet tukensa.

– Tutkimusyhteisöllä ja julkisella sektorilla on yhteinen pyrkimys muuttaa toimintakulttuuriaan entistä avoimemmaksi. Tutkimuslaitokset ovat tärkeä linkki näiden kahden sektorin välillä. Esimerkiksi datan avaamisessa tutkimuslaitokset ovat olleet edelläkävijöitä, toteaa Tulanetin toiminnanjohtaja Sanna Marttinen.

Myös yksittäiset tutkijat voivat näyttää tukensa avoimen tieteen ja tutkimuksen edistämiselle. Julistuksen voi käydä allekirjoittamassa verkkolomakkeella.  

– Avoin toimintakulttuuri lisää luottamusta tutkittuun tietoon. Se tuo tiedon nopeammin hyödynnettäväksi niin yhteiskunnan päätöksentekoon kuin pohjaksi elinkeinoelämän innovaatioille. Avoimuus mahdollistaa myös tutkimusyhteisön voimien yhdistämisen globaalien haasteiden edessä, Tulanetin puheenjohtaja Johanna Buchert sanoo.

Lue lisää Tulanetin uutisesta

Uusimmat uutiset ja blogit