Maanmittauslaitos toi kulttuuria SuomiAreenaan

Maanmittauslaitoksen ja Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen SuomiAreena-yhteistyö sujui mutkattomasti. Maanantaista keskiviikkoon tarjolla oli runsaasti erilaista maailmanperintöaiheista ohjelmaa. Kumppanit järjestivät aihetta koskevan paneelikeskustelun ja kulttuuriretken, ja lisäksi teltalla oli paljon ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin.

SuomiAreena-logo
Kuva:
Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitos ja Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys tekivät yhteistyötä tämän vuoden SuomiAreenassa. Järjestettyä ohjelmaa oli runsaasti: teltalla päivystivät maailmanperinnön asiantuntijat, lapsille tarjottiin maailmanperintöteemaista suunnistusta ja telttavierailijat saivat pelata Unesco-peliä. Tämän lisäksi Maanmittauslaitos ja Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys isännöivät maailmanperintöä koskevaa paneelikeskustelua.

Asiantuntijat keskustelivat maailmanperinnöstä

Maanantaina järjestetty paneelikeskustelu toi paikalle runsaasti yleisöä. Eri tahoja edustaneet maailmanperinnön asiantuntijat keskustelivat kohteista kulttuurin, matkailun ja historian kannalta. Tämän lisäksi esiin nousivat digitalisaation ja kestävän kehityksen teemat. Paneelin moderaattori Riku Rantala rohkaisi asiantuntijoita pohtimaan kulttuurimatkailun päästöjä ilmaston kannalta. Hän nosti esiin myös ajatuksen VR-lasien hyödyntämisestä esimerkiksi kotimaan kokemusmatkailussa.

Keskustelu oli vilkasta ja idealistista. Asiantuntijat edustivat erilaisia näkökantoja aiheeseen, mutta ainakin yhdestä asiasta he olivat yhtä mieltä: maailmanperintö on arvokasta, ja sitä tulisi arvostaa ja suojella jatkossakin. Asiantuntijat rohkaisivat yleisöä tutustumaan kohteisiin myös itse paikan päällä. Tämä saattoi motivoida yleisöä osallistumaan myös keskiviikkona järjestetylle Sammallahdenmäen kulttuuriretkelle.

Sammallahdenmäen retki kiinnosti

Yhteistyökumppaneiden järjestämälle retkelle jaettiin lippuja yhteisteltalla Porin torin vieressä. Maksuton retki Raumalla sijaitsevalle Unescon maailmanperintökohteelle sisälsi opastuksen, kuljetuksen ja kahvit Kivikylän palvaamolla.

Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue on kiinnostanut tutkijoita jo vuosikymmenten ajan. Tunnin mittaisen kävelyn aikana oppaana toiminut Rauman museon intendentti Hanna-Leena Salminen kertoi kiviröykkiöiden rakennustavoista, alan elinoloista ja kiviin liittyvistä legendoista. Asiantunteva opas osasi kertoa alueesta kiinnostavasti, ja lisäksi Salminen pystyi vastaamaan haastaviinkin kysymyksiin. Kiinnostunut yleisö otti kuvia, ja jotkut totesivat tulevansa uudestaankin käymään.

SuomiAreena-suunnistus veti väkeä

Retken lisäksi Maanmittauslaitos järjesti keskiviikkoiltaisen SuomiAreena-suunnistuksen yhteistyössä Porin Rastikarhujen kanssa. Vaikka keskiviikon sää oli vähintäänkin epävakaa, koko puolitoistatuntinen suunnistustapahtuma oli täynnä lämpöä ja auringonvaloa. Reilusti yli sata suunnistajaa löysi paikalle juoksemaan Porin Isomäen metsään.

Osallistujien kirjo oli laaja. Osa oli vasta aloittelemassa suunnistusharrastusta, ja paikalla olleiden ikäkin vaihteli ilahduttavasti vauvasta vaariin. Rastikarhujen osaajien ansiosta ratoja oli suunniteltu monenlaisten suunnistajien tarpeisiin. Suunnistajat saivat keskustella myös lajin tähtien kanssa: Risto Nuuros ja Sari Anttonen olivat paikalla koko tapahtuman ajan.

Loppuviikko maanmittausta

Eri tahojen kanssa tehtävä yhteistyö päättyi keskiviikkoiltaan. Torstain ja perjantain ajan Maanmittauslaitoksen SuomiAreena-teltalla käsitellään maanmittaukseen liittyviä teemoja. Esillä ovat kiinteistönvaihdannan palvelut, maanmittaustoimitukset ja lohkomiset. Teltan asiantuntijat kertovat myös Maanmittauslaitoksen ajankohtaisista projekteista.

Tervetuloa teltalle!

 

Lisätietoja:

Ulla Mikkanen, 040 801 1261, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja blogit