Maastoreitit reilaan Karttakertun avulla

Maanmittauslaitos on avannut yhteisöllisen karttapalvelun Karttakertun, johon kuka tahansa voi lisätä tietoja ja näin parantaa ulkoiluun tarkoitettujen maastoreittien löytymistä kartalta. Karttakerttu julkistettiin REILA-seminaarissa 23. maaliskuuta Rovaniemellä.

Karttakerttu
Karttaa ja sille tuotuja tietoja voivat kaikki katsella rekisteröitymättä, mutta rekisteröityminen vaaditaan tuotaessa palveluun tietoja.

Lapissa etäisyydet ovat pitkiä. Luotettava ja tarkka kartta on aina tärkeä – eksyminen ikävää ja joskus myös vaarallista. Karttakertun nimi ja kuvatunnus tulevat Hannu ja Kerttu -sadusta. Karttakertun kehittäjät haluavat, ettei retkeläisten paluureitti ole leivänmurujen varassa.

Taustakarttana maastokartta tai ilmakuva

Karttapalvelun taustakarttana on Maanmittauslaitoksen maastokartta tai sitten ilmakuva, josta voi mahdollisesti nähdä jotain maastokartasta puuttuvaa. Myös Open Street Map (OSM) on yksi Karttakertun tausta-aineistosta, koska siinä on joillakin alueilla paremmin polkuja. OSM on globaali joukkoistamalla tuotettu paikkatietoaineisto.

– Metsäpolkujen kartoittamisen ongelma on, ettei niitä näy ilmakuvissa, koska puut peittävät ne. Niitä on vaikea kartoittaa kaukokartoituksen menetelmin. Ideana kartanteon joukkoistamisessa on ihmisten paikallistuntemuksen saaminen kartoille. Kotikulmien polut osataan pistää paikoilleen, kertoo Karttakertun kehittämistä johtanut Mari Laakso Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Miten Karttakerttua käytetään

Karttaa ja sille tuotuja tietoja voivat kaikki katsella rekisteröitymättä, mutta rekisteröityminen vaaditaan tuotaessa palveluun tietoja – vaikka kartalta puuttuvan lempipolkunsa. Näin sisällöntuottaja voi myöhemmin myös poistaa omia tietojaan.

– Karttakerttu on selainpohjainen, sillä mobiilisovellukseen ei ole vielä resursseja. Karttakerttu toimii toki responsiivisesti mobiililaitteellakin, mutta natiivisovellus olisi vielä parempi – ehkä se tulee myöhemmin, Mari Laakso sanoo.

Karttakertussa on Edit-nappi, pieni kynä, jolla voi itse piirtää viivoja tai pisteitä, mutta myös tiedostojen tuominen on mahdollista.

– Minä tallennan urheilukellolla kulkemani reitin ja tuon gpx-tiedoston suoraan karttapalveluun. Tämä on kätevää, jos on kyse pidemmästä, kokonaan kartalta puuttuvasta reitistä. Kännyköillekin on saatavissa erilaisia gps- tracking-sovelluksia, joilla reittejä voi tallentaa, Laakso kertoo.

Kuka tahansa käyttäjä voi muokata tai täsmentää Karttakerttuun tuotuja kohteita, mutta toisten tekemiä kohteita ei voi poistaa.

Karttakerttu osa KMTK-hanketta

Karttakerttu on kehitetty Kansalaisen maastotietokanta -projektissa, joka on osa Maanmittauslaitoksen yhteistyökumppaneidensa kanssa toteuttamaa Kansallinen maastotietokanta -hanketta. Karttakerttu-pilotin tuloksilla on vaikutusta siihen, millainen rooli joukkoistetulla tiedonkeräyksellä tulevaisuudessa on Maanmittauslaitoksen maastotiedon keräyksessä.

Lisätietoja:

www.karttakerttu.fi

Vanhempi tutkija Mari Laakso, 050 369 5390, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja blogit