Maastotietokanta Geopackage-tietokantatiedostona

Maastotietokanta on ladattavissa kahtena koko maan kattavana GeoPackage-tietokantatiedostona. GeoPackage korkeus -tiedostoon sisältyy korkeussuhteita kuvaavat kohdeluokat ja GeoPackage maasto -tiedostoon kaikki muut maastotietokannan kohdeluokat. 

GeoPackage (lyhenne GPKG ja tiedostopääte .gpkg) on Open Geospatial Consortium:in (OGC) hyväksymä avoin standardi vektori- ja rasteriaineistojen tallentamiseksi SQLite-tietokantaan. GeoPackage ei ole pelkkä siirtoformaatti, vaan se soveltuu sellaisenaan käytettäväksi sekä työasema- että palvelinohjelmistojen tietolähteenä. Sitä voi hyödyntää lähes kaikilla paikkatieto-ohjelmistoilla, jos ei suoraan, niin ainakin siirtoformaattina. 

Maastotietokannan Geopackage-tiedostot ovat ladattavissa nyt Avoimien aineistojen Tiedostopalvelusta maastotietokannan tuoteversioina. Tiedostokoot pakattuina ovat noin 12 Gt (mtkkorkeus.zip) ja 26 Gt (mtkmaasto.zip).  Purettuina GeoPackage-tiedostojen koot ovat vastaavasti 34 ja 73 Gt. Tiedostot päivitetään kuukausittain.

Maastotietokannan tuotekuvauksesta löytyy tarkempaa kuvausta Geopackagen eduista ja vihjeitä käyttöön eri ohjelmistoilla.

Lisätietoja: tilaustehtavat@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat palvelutiedotteet