Hyppää pääsisältöön

Maastotietokanta koottiin pakettiin – tutkimusinfrastruktuurin innovaatio vauhdittaa maastotiedon hyödyntämistä

Maanmittauslaitoksen maastotietokannan aineisto on nyt saatavilla yhtenäisenä GeoPackage-aineistona. Alkujaan tutkimusväen käyttöön suunnitelluista työkaluista on nyt apua kaikille paikkatietoa hyödyntäville.

Näytekuva Maastotietokannasta.

 

Maanmittauslaitoksen maastotietokannan aineisto on tuotu saataville koko maan kattavana, yhtenäisenä GeoPackage-julkaisuna. Pakettiin kuuluu kaksi tiedostoa, joista toisessa on korkeussuhteita kuvaavat kohdeluokat ja toisessa kaikki muut maastotietokannan kohteet. GeoPackage on Open Geospatial Consortiumin eli OGC:n hyväksymä avoin standardi.

Julkaisu sujuvoittaa merkittävästi maastotietokannan hyödyntämistä, sillä aiemmin aineisto oli saatavilla vain erillisinä tiedostoina. Koko maan kattava aineisto on koostunut peräti 3000 erillisestä tiedostosta.

Tutkimusinfrastruktuurin koeponnistuksesta hyötyä kaikille

Työkalut yhtenäisen aineistopaketin jakeluun kehitettiin alun perin Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen koordinoimassa ja Suomen Akatemian rahoittamassa oGIIR-hankkeessa (Open Geospatial Information Infrastructure for Research – Avoin paikkatiedon tutkimusinfrastruktuuri), joka nykyään tunnetaan paremmin nimellä Geoportti. Tutkimusinfrastruktuurin taustalla vaikuttaa joukko tutkimuslaitoksia ja yliopistoja. Tavoitteena on tehostaa paikkatietojen ja teholaskentapalveluiden hyödyntämistä Suomen tutkimusyhteisössä. 

Ikkuna hankkeen työlle on Geoportti.fi-sivusto, joka kokoaa yhteen tutkijayhteisölle hyödylliset aineistot, palvelut ja esimerkiksi teholaskennan työkalut. 

– Pitkään maastotietokannan hyödyntäminen oli tutkijoille melko työlästä, kun aineistoa sai vain 12 x 12 kilometrin kokoisina palasina. Viime vuodesta lähtien aineisto on ollut saatavilla valtakunnallisesti yhtenäisenä GeoPackage-pakettina sekä PaITuli-aineistolatauspalvelusta että tutkimusinfrastruktuurin ylläpitämästä aineistokokonaisuudesta CSC:n teholaskentaympäristössä. Upeata nähdä, että nyt vastaava aineisto on tuotu kaikkien käyttäjien saataville, kertoo professori Juha Oksanen, joka toimii Paikkatietokeskuksen geoinformatiikan ja kartografian osaston johtajana sekä oGIIR-hankkeen koordinaattorina. 

Tapausta voi pitää hyvänä esimerkkinä siitä, miten tutkimusinfrastruktuurin puitteissa tehty työ lopulta hyödyttää kaikkia tiedon käyttäjiä. 

– Maastotietokannan jakelu valtakunnallisesti kattavana ja yhtenäisenä aineistona on iso palvelu tutkijayhteisölle, ja nyt sitä voi hyödyntää yhä paremmin myös esimerkiksi liike-elämän tarpeisiin. Tutkimusyhteisössä tehty koeponnistus on parantanut merkittävästi tiedon saatavuutta, Oksanen iloitsee. 

Uusia hyödyntämismahdollisuuksia

Maastotietokannan aineisto on avointa dataa. Yhtenäinen aineistopaketti mahdollistaa nyt myös uusia käyttötapoja kaikille alan harrastajille ja yrityksille, jotka haluavat esimerkiksi perustaa omia karttapalveluita. Se helpottaa maastotietokannan hyödyntämistä kaikissa tilanteissa, kun tarvitaan koko maan kattavaa aineistoa. 

– Monilla aineiston hyödyntäminen on voinut aiemmin jäädä tekemättä, kun pienien palojen yhdistämissä on ollut niin iso työ. Pelkkä vierekkäisten ruutujen kasaaminen ei ole riittänyt, vaan esimerkiksi eri ruuduissa olevat kohteet, kuten isot järvet ja verkostojen linkit, on pitänyt erikseen yhdistää samoiksi kohteiksi. GeoPackage-aineistossa tämä kaikki on valmiiksi hoidettu, Oksanen kuvailee. 

Lisätietoja

Maastotietokannan GeoPackage-julkaisu: Jukka Rahkonen, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Tutkimusinfrastruktuurin palvelut ja Geoportti-sivusto: Juha Oksanen, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
 

Paikkatieto
Aineistot

Uusimmat uutiset ja artikkelit