Metsäpalojen ennustuskin tarvitsee paikkatietoa

YK:n kansainvälinen sovelluskilpailu huipentuu Espoossa, kun finalistit esittelevät globaaleja ongelmia ratkovia sovelluksiaan torstaina 30.8.

Kuvassa World Challenge Finland 2018 -logo sekä neljä kerrostettua karttalehteä.

– Kilpailutyöt osoittavat, miten tietoa visualisoimalla ja analysoimalla voidaan tehostaa merkittävien kysymysten ratkaisemista. Kilpailu korostaa, miten tärkeää paikkatieto on: tulvien hallinta tai ruuhkien välttäminen on vaikeaa, jos ei tiedä, missä ne ovat, sanoo ylijohtaja Jarkko Koskinen.

World Challenge Finland 2018 -kilpailussa tavoitellaan ratkaisuja, joilla edistetään rauhaa, terveyttä, koulutusta ja kestävää kehitystä. Myös turvallisuus ja sen varmistaminen näkyy kilpailutöissä.

– Yksi hyvin ajankohtainen esimerkki kilpailusovelluksista on Wildfire AWARE -sovellus, joka hyödyntää koneoppimista metsäpalojen todennäköisyyden ennustamiseen ja näyttää riskin helposti tulkittavasti karttanäkymässä. Kun ääri-ilmiöt lisääntyvät ilmastonmuutoksen edetessä, ovat uudenlaiset työkalut riskien havaitsemiseen ensiarvoisen tärkeitä, toteaa paikkatietoasiantuntija Sakeri Savola.

Ympäristökysymykset kiinnostavat

Useissa kilpailutöissä näkyy halu hillitä ilmastonmuutosta. Osa sovelluksista toimii opetuksen työkaluina, osalla pyritään vähentämään kulutusta.

Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja on käytetty tausta-aineistoina muutamassa kilpailusovelluksessa. Esimerkiksi The environment channel -sovellus esittää ympäristötietoa helposti lähestyttävässä muodossa. Sovelluksen tarkoituksena on nostaa kansalaisten ja päättäjien tietoisuutta ympäristön saastumisesta.

– Helsinki Traffic Forecast -sovellus käyttää tekoälyä Helsingin liikenteen analysointiin ja ennustamiseen. Tällaisella sovelluksella on varmasti paljon potentiaalia jatkokehitykseen. Pakokaasupäästöjen vähentäminen on hyväksi planeetalle, ja eihän kukaan halua istua ruuhkassa, Savola naurahtaa.

Tule mukaan finaaliin!

Keskiviikkona 29.8. klo 19 alkaa Otaniemessä amatöörirakettien laukaisutilaisuus, joka on osa kilpailun finaaliviikkoa. Edellinen laukaisutapahtuma keräsi runsaasti yleisöä, ja tänäkin vuonna on luvassa hauska ilta.

Kilpailun varsinainen finaali pidetään 30.8. klo 8–13 Nokia Executive Experience Centerissä, osoitteessa Karaportti 8, Espoo. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Tilaisuuden kieli on englanti.

Parhaiden kilpailutöiden esittelyn, palkitsemisen ja alan huipputekijöiden puheenvuorojen lisäksi finaalitapahtuma toimii kovassa nosteessa olevan suomalaisen avaruusosaamisen näyteikkunana.

Ilmoittaudu mukaan

Ohjelma

08:00 Welcome Coffee
08:30 Opening words, Incubation lead Pekka Kupila, Nokia Bell Labs
08:35 Welcome. Mayor Jukka Mäkelä, City of Espoo
08:45 UN World Challenge 2018, Maurizio Gazzola Chief, Strategic Solutions OICT/UN
09:00 Introduction of the finalist pitches by Patrick Hogan and Yann Voumard
09:15 Pitching Ideas and Project Proposals Presentations (3 min. pitch + 2 min Q&A)
10:00 ESA Business Incubator Center Finland - Kimmo Isbjörnssund
10:10 Coffee Break
10:30 NewSpace Economy, Kimmo Kanto Business Finland
10:40 Finland´s path to Space 2020 onwards, Assistant professor Jaan Praks, Aalto University
10:50 Breathable Cities, John Liljelund, Head of Air Quality, Vaisala
11:05 Nokia on the Way to the Moon - Karol Mattila
11:20 Creating the Future - Open National Spatial Data Infrastructure, Deputy Director General Jarkko Koskinen, National Land Survey of Finland
11:30 How to disseminate learnings from space in a global scale, President Ron Fortunato, Trillium Learning, Former trainer of astronauts
11:45 Awarding Ceremony
12:00 Space Nation Award
12:10 Final Remarks by Patrick Hogan
12:20 Ending

Lisätietoja

Ylijohtaja Jarkko Koskinen, 050 337 2902, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Digital Forum Finlandin toimitusjohtaja Juhani Kivikangas, 040 556 1228, etunimi.sukunimi@digitalforum.fi

 

World Challenge Finland -kilpailun järjestävät Digital Forum Finland ja Ultrahack. Partnereina ovat Business Finland, ESA Business Incubation Center Finland, Turku Business Region, EIT Digital, Ilmatieteen laitos, Maanmittauslaitos, Nokia, CGI, Espoo Marketing, Reaktor Space Lab, GISdevio, Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Aalto-yliopisto, Microsoft, Aalto Startup Center, Vaisala, IBM Suomi, Helsingin yliopisto, Clarion Helsinki, SSF, Space Nation, FLIC, Halti ja Finnair. Globaali kilpailu järjestetään nyt kuudennen kerran.

Uusimmat uutiset ja blogit