Hyppää pääsisältöön

Millaiseen työhön geoinformatiikkaa opiskelemalla voi päästä?

Miska KauppinenGeoinformatiikkaa voi opiskella muun muassa Aalto-yliopiston teknillisessä korkeakoulussa. Lue Miskan blogista esimerkki siitä, millaiselle uralle geoinformatiikan opiskelulla voi päästä.

Terveisiä alkavaan syksyyn maanmittariopiskelijalta! Opiskelen Aalto-yliopistossa, jossa teen parhaillani diplomityötä geoinformatiikasta. Opintojen ohessa työskentelen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa Paikkatietoinfrastruktuurin palvelut -osastolla. Olen aiemmin työskennellyt Paikkatietokeskuksen Liikkuva kartoitus ja laserkeilaus sekä Spektrofotogrammetria -tutkimusryhmissä, mutta nykyiset opintoni saivat hakeutumaan syvemmin paikkatiedon pariin.

Työtehtäväni Paikkatietokeskuksessa liittyvät pääosin paikkatietopalveluiden laadunvalvontaan ja sovelluskehitykseen. Esimerkiksi laadunvalvonnan automatisointiin vaaditaan sekä ohjelmointitaitoja että paikkatieto-osaamista. Tehtävien haasteellisuus ja vastuu ovat kasvaneet nopeasti aloittamisen jälkeen. Maanmittarin vahvuudet tässä työssä ovatkin ongelmanratkaisutaidot säällä kuin säällä.

Opinnoista eväitä työelämään

Geoinformatiikan opinnoista on löytynyt monipuolisesti eväitä nykyisiin tehtäviini. Opintojen aikaisia luennoitsijoita on nykyisin työtovereina eli aihepiiri on erittäin osuva. Aalto-yliopiston ja Paikkatietokeskuksen välillä on siis liikkuvuutta, joten opetus vastaa usein viimeisintä tutkimustietoa.

Työyhteisö koostuu asiantuntijoista ja sovelluskehittäjistä, jotka vastaavat paikkatietojen yhteiskäytön edistämiseen liittyvistä tehtävistä Suomessa. Porukka on monipuolinen ja poikkitieteellinen. Suurin osa on kokeneita ammattilaisia, mutta on seassa muutama ”velhon oppipoikakin”.

Opiskelua ja töitä samaan aikaan

Opintojen sovittaminen työn oheen ei ole tuottanut vaikeuksia työn puolesta, sillä työskentelyajat ovat suhteellisen vapaita ja sijainnista riippumattomia. Mielestäni työssäkäynti opintojen ohella on alusta asti tärkeää, jotta opintoja osaisi ajoissa ohjata haluamaansa suuntaan. Tutkinnon suorittamisen kanssa ei kannata jahkailla, mutta uuden oppiminen jatkuu ikuisesti.

Paikkatietokeskuksessa on otolliset olosuhteet kehittää itseään ja osaamistaan. Onhan tämä Suomen paras näköalapaikka paikkatietoalan tulevaisuuden kehitykseen!

Miska Kauppinen
Paikkatietoasiantuntija

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. 

Kommentit

Uusimmat blogit