Mitä jäi käteen Arctic SDI:n puheenjohtajuudesta?

Suomi ja Maanmittauslaitos oli arktisen paikkatieto-organisaatioiden yhteenliittymän puheenjohtaja kahden vuoden ajan 22.5.2019 saakka. Pääjohtaja Arvo Kokkonen kirjoittaa blogissaan mitä vuodesta jäi Maanmittauslaitokselle käteen.

Arctic SDI:n hallitus toukokuussa 2019
Kuva:
Maanmittauslaitos

Suomi ja Maanmittauslaitos oli arktisen paikkatieto-organisaatioiden yhteenliittymän eli Arctic Spatial Data Infrastructuren johtokunnan puheenjohtajana kaksi viime vuotta. Puheenjohtajuus seuraa Arktisen neuvoston puheenjohtajuutta, joka oli Suomella vuosina 2017–2019. Arctic SDI on itsenäinen kahdeksan karttalaitoksen tai maanmittauslaitoksen yhteenliittymä, joka perustettiin Suomen ja muiden pohjoismaisten maanmittauslaitosten aloitteesta. Arctic SDI:n sopimusta jatkettiin Reykjavikissa 22.5. pidetyssä johtokunnan kokouksessa, jossa myös puheenjohtajuus siirtyi Suomelta Islannille.

Maanmittauslaitos uutisoi arktisen geoportaalin valmistumisesta 28.5.2019.

Yhteisponnistus arktisen infrastruktuurin rakentamiseksi

Arktinen alue on maantieteellisesti laaja, se käsittää noin kuudesosan koko maapallon pinta-alasta, mutta alueella asuu vain noin neljä miljoonaa ihmistä. Arktiseen alueeseen kohdistuu kasvavia odotuksia sosiaalisten, taloudellisten ja ympäristöllisten tavoitteiden osalta puhumattakaan luonnonvarojen hyödyntämisestä ja turvallisuuteen liittyvistä näkökohdista. Arctic SDI:n avulla kahdeksan jäsenmaan karttalaitokset pyrkivät rakentamaan infrastruktuurin tietojen paremmalle käytölle olemassa olevia tietokantoja hyödyntämällä.

Suomen Maanmittauslaitos on ollut koko ajan aktiivinen toimija Arctic SDI:ssa. Puheenjohtajuus­kaudella saatiin muun muassa valmiiksi geoportaali, jossa eri aineistoja on käyttäjien saatavilla. Portaali perustuu Maanmittauslaitoksessa kehitetyn avoimen lähdekoodin pohjalla Oskari-alustalle. Koko paikkatietoinfrastruktuuri alkaa olla valmiina käyttöön. Käyttäjäystävällisyys on kaiken suunnittelun perusteena. Suurimpia käyttäjäryhmiä ovat Arktisen neuvoston työryhmät, kuten ”Conservation of Arctic Fauna and Flora (CAFF)”, joka on ottamassa verkkosivuillaan käyttöön geoportaalin toiminnoista laadittuja dynaamisia karttaupotuksia. Myös yliopistot ja tutkimuslaitokset ovat karttalaitosten yhteensovitettujen tietojen hyödyntäjiä.

Kansainvälinen yhteistyö toi meille tunnettuutta

Puheenjohtajakaudella Suomi osallistui lukuisiin kansainvälisiin kokouksiin, seminaareihin, konferensseihin jne. selostaen niissä vapaaehtoisuuteen perustuvan yhteenliittymän toiminnasta ja tavoitteista. Yhteenliittymän pääsihteeriys oli puheenjohtajakauden myös Suomessa, ja sitä hoiti Maanmittauslaitoksen kansainvälisten asioiden päällikkö Heli Ursin.

Henkilökohtaisesti koen kahden vuoden puheenjohtajuuden tuoneen Suomelle ja Maanmittauslaitokselle merkittävää kansainvälistä tunnettuutta, teknisen ja prosessiosaamisen arvostusta ja valtavasti oppia, miten toimia kulttuureiltaan ja hallinnoiltaan erilaisten laitosten kanssa. Arvostukseni jo aiemmin koetusta pohjoismaisen yhteistyön suoruudesta, läpinäkyvyydestä ja pragmaattisuudesta kasvoi entisestään. Arctic SDI opetti kuitenkin uutta näkökulmaa laaja-alaisemmalle, menestykselliselle yhteistyölle usean eri tahon kanssa. Seuraavan kahden vuoden aikana Arctic SDI:n on painotuttava vielä enemmän käyttäjien tarpeiden yhä parempaan tyydyttämiseen.

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

Arvo Kokkonen

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit