Miten verkkosivuista tehdään saavutettavat

Mervi Laitinen ja Matti HyytinenMaanmittauslaitos.fi-sivusto uudistui maaliskuun alussa. Uudistuksessa olemme ottaneet asiaksemme tehdä sivustostamme paremmin saavutettavan. Kukapa meistä ei olisi tuskastellut etenkin viranomaisten verkkosivustoja selatessaan tekstien runsautta, selkokielisyyden puutetta ja sivustojen rakenteen epäselvyyttä.

Tässä uudistuksessa menimme askelta pidemmälle. Otimme sivustomme lähtökohdaksi, että jokaisen pitäisi pystyä hyödyntämään sitä. Tämä tarkoittaa myös niitä kansalaisia, joilla on näkövamma tai motorisia tai kognitiivisia rajoitteita. Saavutettavuuden ja esteettömyyden kehittäminen palvelee myös ikääntyviä kansalaisia – myös sitä kuuluisaa Pihtiputaan mummoa.

Digitaalisuus ei saa sulkea ovia

Digitaalisuudella ja sähköisiin välineisiin siirtyneillä palveluilla on tarkoitus tehostaa palvelua – ei rajata osaa kansalaisista pois tiedon ja palveluiden lähteiltä. Näin ollen verkkosivustojen uudistuksissa täytyy kehittää saavutettavuutta myös erityisryhmiä ajatellen.

Saavutettavuus näkyy verkkosivuston käyttäjälle esimerkiksi siten, että sivustolla voi käyttää erilaisia apuvälineitä, sivustoa on helppo käyttää ja sen ulkoasu on selkeä. Oma tärkeä merkityksensä on käytettävällä kielellä, sillä verkkosivuston käyttöä helpotetaan otsikoinnilla ja tavallisten sanojen käytöllä sivistyssanojen sekä muiden erikoissanojen sijaan.

Myös kuvat, taulukot ja graafiset esitykset muokataan sivustolle tarkemmin. Jokaiselle näistä tehdään vaihtoehtoinen teksti kuvaamaan sisältöä. Eikä myöskään saa unohtaa värivalintoja, joilla on erityinen merkitys värisokeille. Teksteillä ja niiden taustaväreillä tulee olla riittävästi kontrastia, jotta sisältö on helposti luettavaa.

Saavutettavuus arvioidaan virallisesti

Näiden ajatusten siivittämänä rakensimme uuden sivustomme niin, että täyttäisimme Näkövammaisten liiton, Adagen ja Yleisradion yhdessä kehittämän kriteeristön sivuston esteettömyydestä.

Saavutettavuus huomioitu -leima on Näkövammaisten liiton, Adagen ja Yleisradion yhteistyössä kehittämä kriteeristö ja saavutettavuuden arviointimalli verkkosivustoille. Saavutettavuus huomioitu -leima voidaan myöntää verkkosivustoille, joissa on määritelty sivuston tärkeimmät käyttötapaukset. Niiden tulee myös tarjota sivusto näiltä osin riittävän saavutettavasti.

Sitoudumme saavutettavuuteen

On tärkeää muistaa, että leimaa ei pyritä saamaan sen itsensä takia. Työ saavutettavuuden ylläpitämiseksi jatkuu, jotta maanmittauslaitos.fi-sivuston saavutettavuus pysyy korkeana.

Saavutettavuus on jatkumoa, ei yhden yksittäisen ajanjakson parannustoimenpide. Siihen me sitoudumme. Jotta voimme joka päivä tarjota hyvän asiakaskokemuksen kaikille asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme sekä omalle väellemme myös verkossa.
 

Mervi Laitinen
viestintäpäällikkö

Matti Hyytinen
hallintojohtaja


__________________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit