Nokka kohti uusia tuulia

Arvo Kokkonen

Kun maa-alueen ostaja ostaa ns. määräalan, muodostetaan se itsenäiseksi kiinteistöksi lohkomistoimituksessa. Silloin määritellään kyseisen määräalan ulottuvuus suhteessa naapurikiinteistöihin, lasketaan pinta-ala, ratkaistaan mahdolliset kulkuoikeuskysymykset jne. Lohkominen on yleisin maanmittaustoimitus Suomessa.

Ennen kuin lohkominen voidaan käynnistää, tulee määräalan ostajalle myöntää lainhuuto ko. määräalaan. Kun lainhuuto eli omistusoikeuden rekisteröinti on tehty, lohkominen käynnistyy automaattisesti.

Vuodesta 2010 lähtien lainhuudon myöntäminen ja lohkominen on tehty samassa virastossa; Maanmittauslaitoksessa. Toimintatapoja on kehitetty ja sujuvoitettu. Kuitenkin edellä kuvatut toimenpiteet ovat tähän saakka olleet erillisiä prosesseja.

Ensi vuonna määräalan lainhuudatuksen ja lohkomisen prosessit yhdistetään

Viimeisen parin vuoden aikana on pilotoitu uutta toimintamallia, jossa määräalan lainhuudatus ja lohkominen muodostaisivat yhtenäisen prosessin. Kokeilun perusteella on nyt päädytty ratkaisuun, että ensi vuoden alusta siirrymme koko laitoksessa uuteen toimintamalliin. Käytännössä lainhuudon myöntäjä ja lohkomisen tekevä toimitusinsinööri on sama henkilö.

Asiakkaan näkökulmasta toivon muutoksen jouduttavan toimintaprosessia sekä parantavan siten asiakaspalveluamme entisestään.

Muutos saattaa tuntua pieneltä, mutta se on kyllä suuri periaatteellinen muutos. Tietääkseni missään maailman maassa ei ole tällaista prosessia otettu käytäntöön. Maanmittauslaitos haluaa näyttää tulevaisuuden suuntaa tälläkin ratkaisulla. Henkilöstöltämme se vaatii uuden oppimista ja vanhasta luopumista, mutta luotan osaamiseemme.

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Järkevältä tuntuu, että sama henkilö käsittelee molemmat asiat.

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit