Hyppää pääsisältöön

Omistuksen kirjaamisen ruuhkaa puretaan

Koronaepidemian aikana kasvanut kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden kauppojen määrä on ruuhkauttanut lainhuutohakemusten ja huoneistojen omistusten rekisteröintien käsittelyä. Maanmittauslaitos on vastannut kasvaneeseen kysyntään muun muassa rekrytoimalla paljon uusia työntekijöitä.

Kuvassa pieni mökki ja auringonlasku.
Kuva:
Pixabay

Vuonna 2020 kiinteistöjen lainhuutohakemusten määrä kasvoi 20 % verrattuna edellisvuoteen. Vuoden 2021 heinäkuun loppuun mennessä lainhuutohakemusten määrä on kasvanut 10 % verrattuna vuoden 2020 vastaavaan aikaan.

Asuntokauppojen kasvun lisäksi huoneistotietojärjestelmään liittyy jatkuvasti lisää asunto-osakeyhtiöitä.  Huoneistotietojärjestelmän osalta ruuhkautumisen syynä ovat myös teknisessä kehittämisessä eteen tulleet haasteet.

– Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän rakentamisessa ei ole edetty aivan tavoiteaikataulujen mukaisesti, mutta saamme syksyn aikana monta teknistä edistysaskelta otettua. Tämä tulee nopeuttamaan käsittelyä, kertoo Maanmittauslaitoksen johtaja Janne Murtoniemi.

– Kiinteistökirjaamisessa tehdään pääasiallisesti jälkikäteistä rekisteröintiä ja on hyvä muistaa, että omistusoikeus kiinteistöön siirtyy jo saantokirjalla ei lainhuutorekisterimerkinnällä. Kiireellisten hakemusten käsittelyn olemme priorisoineet. Pahoittelemme käsittelyaikojen pitkittymistä ja pyydämme asiakkailtamme kärsivällisyyttä odottaa yhteydenottoamme, Murtoniemi sanoo. 

Kiinteistön ostajan oikeudet eivät millään tavalla vaarannu, vaikka käsittely kestää hetken pidempään. Tällä hetkellä lainhuutohakemuksen käsittely kestää vireilletulosta päätökseen keskimäärin 4 kuukautta, kiinnityshakemuksen 2 kuukautta ja huoneistojen omistusoikeuden rekisteröinnit keskimäärin 3 kuukautta.

Rekrytointien lisäksi työprosessia tehostetaan

Maanmittauslaitos vastaa kasvaneeseen kysyntään muun muassa rekrytoimalla paljon uusia työntekijöitä.

Maanmittauslaitos kiinnostaa työnantajana, ja hakijoita on ollut rekrytoinneissa ilahduttavan paljon. Kiinteistökirjaamisen tehtävissä aloitti 20 uutta kirjaamissihteeriä vuoden 2021 alussa. Uusia huoneistojen kirjaamissihteereitä aloittaa syksyllä 16. Myös osa kesäharjoittelijoista jatkaa osa-aikaisena kesän jälkeen. Uudet rekrytoinnit myös kiinteistökirjaamisen puolelle ovat parhaillaan käynnissä.

– Rekrytointien lisäksi olemme tehostaneet työtä laadusta tinkimättä. Tulemme muun muassa hyödyntämään automatisointia lainhuutohakemusten käsittelyssä. Myös kiinnitysten käsittelyyn on kiinnitetty huomiota. Ratkaisemme jatkossa nopeammin esimerkiksi ne kiinnityshakemukset, joihin liittyy asiakkaan rahoituksen saaminen pankilta, kertoo Janne Murtoniemi. 

Sähköisillä palveluilla sujuvuutta kiinteistöjen kirjaamisasioiden hoitamiseen

– Asiakaspalveluun ei kannata soittaa vain kysyäkseen väliaikatietoja oman hakemuksen edistymisestä. Olemme yhteydessä, kun hakemuksesi otetaan käsittelyyn. Varainsiirtoveroasiat kannattaa kuitenkin tarkistaa OmaVerosta yhteydenottoa odotellessa. Verotietojen puutteellisuus on yksi yleisimmistä syistä, miksi yksittäisen hakemuksen käsittelyaika pitkittyy, kertoo palvelupäällikkö Saara Vesa Maanmittauslaitoksesta.

Viisainta on toimittaa oma hakemus sähköisesti sekä tarkistaa, että mukana on kaikki tarvittavat liitteet. Asiointipalvelun kautta voi lähettää hakemukseen pyydetyt täydennykset. Sähköinen palvelu on tietoturvallinen ja nopea tapa toimittaa asiakirjoja asian käsittelyä varten. 

Kiinteistövaihdannan palvelussa voi esimerkiksi hakea kiinnityksiä ja siirtää sähköisiä panttikirjoja. Kun hakemus tehdään palvelussa sähköisesti, asia voidaan usein ratkaista heti.

Joitakin asiakirjoja ei voi toimittaa sähköisesti, vaan niistä tarvitaan alkuperäiset kappaleet. Näitä ovat esimerkiksi vuokrasopimukset, perinnönjakosopimukset ja ositussopimukset.  Alkuperäiset asiakirjat voi toimittaa postitse ja ne palautetaan viipymättä. Asiakirjat voi myös käydä näyttämässä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupisteessä.

Lisätietoja 

Johtaja Janne Murtoniemi, 040 710 8862, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Asuntokauppa
Kiinteistökauppa
Asiakaspalvelu

Uusimmat uutiset ja artikkelit