Onko sinulla valmiudet paikkatietojen hyötykäyttöön?

Paikkatietoon perustuvista sovelluksista – kännykkäsovelluksista ja verkkopalveluista – puhutaan usein liiketoiminnan näkökulmasta. Liiketoimintaa syntyy esimerkiksi asioiden ja ihmisten kulkemisen ja reittisuunnittelun tarpeisiin.

Älykäs kaupunki paikkatiedoilla
Kuva:
Maanmittauslaitos

Julkishallinto on Suomessa se taho, joka tuottaa valtavasti paikkatietoja. Juuri julkishallinnossa paikkatietoja voisi hyödyntää tehokkaammin, jos hallinnossa riittäisi paikkatiedon perusteiden osaajia.

Äkkiä ajateltuna paikkatieto tuntuukin arkiselta ja aika tylsältä asialta – ja aika vieraalta monen ammattilaisen näkökulmasta. Se nyt vaan on tietoa, joka on sidottu johonkin paikkaan. Luontevasti se liitetään juuri liikenteeseen ja liikkumiseen: metsästyskoirien GPS-pantoihin ja autojen navigaattoreihin.

Miten ihmeessä paikkatieto liittyy sairaaloihin, päiväkoteihin, nuorisopalveluihin, vanhusten hyvinvointiin, kulttuuripalveluihin tai vaikka ilmastonmuutokseen?

No, todella paljon liittyy. Nyt on aika oivaltaa tiedon potentiaali päätöksenteossa ja osana meidän kaikkien työtä.

Maanmittauslaitos julkaisi paikkatietokoulutuksen valtion työntekijöille tavoitteenaan auttaa hyödyntämään paikkatietoja erityisesti päätöksenteossa. Paikkatietoon syvennytään muun muassa turvallisuuden, hyvinvoinnin, biotalouden ja paremman kaupunkisuunnittelun näkökulmista. Koulutus antaa valmiudet paikkatietojen hyötykäyttöön omassa työssä ja vahvistaa kykyä huomioida paikkatiedot osana päätöksentekoketjua.

Yli 400 kouluttautujaa on jo mukana – ole sinä seuraava!

Noin tunnin mittainen Paikkatiedolla parempia päätöksiä -verkkokoulutus on saatavilla valtion yhteisessä digitaalisessa oppimisympäristössä, eOppivassa. Koulutus on maksuton ja avoin kaikille valtiolla työskenteleville. Oppimisympäristön käyttö vaatii kirjautumisen.

Millaista osaamista juuri sinä voisit saada? Tunnetko oman organisaatiosi paikkatietoaineistot? Voisivatko Maanmittauslaitoksen tarjoamat palvelut auttaa sinua työssä tai miksei myös vapaa-ajalla?

Kannustan kaikkia valtiolla työskenteleviä tutustumaan koulutukseen. Mitä koulutukseen osallistujat ovat sanoneet koulutuksesta?

  • Ihanan pirteä ja visuaalinen koulutus. Pohdintatehtävät sekä kysymykset antoivat aina pysähdystauon ja sai hetken pohtia itsekseen. Tätä pidin tosi hyvänä, ettei ollut vain tekstiä tekstin perään.
  • Koulutus toteutettu hyvin ja sopivalla laajuudella jättäen kiinnostuksen kipinän ottamaan selvää mitä muuta löytyy lisää!
  • Kurssi oli tosi selkeä, kieli oli mukavan inhimillistä ja monimutkaisetkin asiat oli konkretisoitu hyvin.

Otan mielelläni palautetta vastaan koulutuksesta.  Palautetta voi antaa koulutuksen sähköisen palautelomakkeen kautta tai suoraan minulle vaikkapa Paikkatietomarkkinoilla, johon olet lämpimästi tervetullut 18.–19. marraskuuta.

Anniina Lundvall

Paikkatietoalusta-hankkeen Tuki- ja koulutusosahankkeen vetäjä, Maanmittauslaitos

Anniina Lundvall, kuva: Sami Heiskanen

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Sami Heiskanen

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit