Hyppää pääsisältöön

Onko taloyhtiösi hallitus perillä velvollisuuksistaan?

Tiesitkö, että lain mukaan kaikkien asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtyä uuteen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä? Moni ei vielä tiedä, sillä vasta vajaa seitsemän prosenttia taloyhtiöistä on tähän mennessä tehnyt siirron.

Oranssi kerrostalo, jonka edessä näkyy suojatie.
Kuva:
Riku Nikkilä / Maanmittauslaitos

Tilanne on johtaja Janne Murtoniemen mukaan hieman huolestuttava.

–Tarvitsisimme vauhtia taloyhtiöihin, jotta ensi vuoden syksynä palvelu ei ruuhkautuisi kuin passien uusiminen tänä vuonna. Tasaisella tahdilla tämän vuoden loppuun mennessä 25 prosenttia taloyhtiöistä pitäisi olla siirretty, että ruuhkilta vältytään, Maanmittauslaitoksen huoneistojen ja kiinteistöjen palvelujen johtaja Janne Murtoniemi kertoo.

Suomessa on noin 90 000 taloyhtiötä, joita siirto koskee. Tällä hetkellä 6000 niistä on tehnyt tarvittavan siirron. Maanmittauslaitos kannustaa nyt taloyhtiöitä siirtymään huoneistotietojärjestelmään mahdollisimman pikaisesti – tukea ja apua saa sekä henkilökohtaisesti että verkon kautta.

Toimi näin

Isännöitsijä: Ota yhteyttä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan ja ehdota otetaanko osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään seuraavan taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle. Kysy järjestelmätoimittajaltasi tarkempi aikataulu siirron tekemiselle.

Asunto-osakeyhtiön eli taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja: Nosta osakeluettelon siirto taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle jo seuraavaan kokoukseen.

Asuinhuoneiston eli asunto-osakkeen omistaja: Kysy taloyhtiösi hallituksen jäseneltä tai puheenjohtajalta, milloin aiomme siirtyä sähköiseen omistajamerkintään.

Myöhemmässä vaiheessa 1,5 miljoonan suomalaisen on rekisteröitävä omistuksensa huoneistotietojärjestelmään. Yksittäinen omistaja ei voi tehdä mitään ennen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon. Osakkeenomistajilla ei ole kiire, sillä aikaa yksittäiselle kirjaukselle on 10 vuotta, paitsi asuntokaupan yhteydessä.

Mitä osakehuoneiston siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tarkoittaa?

Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään tarkoittaa sitä, että taloyhtiö siirtää osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle. Tämän jälkeen taloyhtiön ei enää tarvitse esimerkiksi selvittää omistajanvaihdoksia, valvoa varainsiirtoveroa eikä ylläpitää osakkaiden yhteystietoja. 

Huoneistotietojärjestelmä on uusi sähköinen rekisteri Suomessa. Maanmittauslaitos pystytti sen vuonna 2019 ja nyt käynnissä on suomalaisten osakehuoneistojen omistustietojen muuttaminen paperisesta sähköiseen muotoon. Maanmittauslaitos ei voi siirtää osakeluetteloja taloyhtiöiden puolesta vaan vastuu siirrosta on taloyhtiöillä.

Osa suomalaisen järjestelmän digitalisoitumista

Sähköinen huoneistotietojärjestelmä parantaa huoneistoihin liittyvien tietojen saatavuutta ja luotettavuutta. 

–Olemme niin tottuneita siihen, että kaiken voi tarkistaa puhelimella kirjautumalla verkkopalveluun. Suomessa asuinhuoneistoista vasta nyt rakennetaan tätä rekisteriä, joka tulee sujuvoittamaan esimerkiksi luotonantoa ja asuntokauppaa, Janne Murtoniemi sanoo.

Taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden vastuut vähenevät, kun osakeluetteloiden ylläpitovastuuta ei enää ole eikä isännöitsijän tarvitse tehdä selvityksiä, kun asunnon omistaja vaihtuu.

Kun taloyhtiön siirto on tehty ja yksittäinen osakkeenomistaja on rekisteröinyt omaisuutensa, ei osakkeenomistajan enää tarvitse huolehtia osakekirjan turvallisesta säilyttämisestä kotona tai pankin tallelokerossa.

Tukikanavat siirtoon

Taloyhtiö voi tehdä siirron helposti ja ilmaiseksi verkko-osoitteessa osakehuoneistorekisteri.fi.

Osakeluettelon siirtoon saa tukea arkisin puhelimitse soittamalla tai verkkolomakkeen kautta.

- Puhelinpalvelu avoinna arkisin klo 9–12 numerossa 029 530 1144 
- Verkkolomake

Monet pienet taloyhtiöt saavat syys-lokakuussa Maanmittauslaitokselta kirjeen, jossa opastetaan huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä.

Lisätietoja

Johtaja Janne Murtoniemi, 040 710 8862, janne.murtoniemi@maanmittauslaitos.fi

Lue lisää

Siirrä taloyhtiösi osakeluettelo
Näin rekisteröit osakehuoneistosi omistusoikeuden
Hakemusten käsittelyajat Maanmittauslaitoksessa 

Huoneistot
Huoneistotietojärjestelmä
Mediatiedote

Uusimmat uutiset ja artikkelit