Hyppää pääsisältöön

Osakeluettelon siirtopalvelu taloyhtiöille avattu

Maanmittauslaitos avasi osakeluettelon siirtoa varten sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun torstaina 23. huhtikuuta. Siirtopalvelu on suunnattu ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Palveluun kirjaudutaan osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolta.

Siirtopalvelussa taloyhtiö voi siirtää osakeluettelon tiedot huoneistotietojärjestelmään. Palvelussa taloyhtiö ilmoittaa yhtiön perustiedot, alueiden ja rakennusten tiedot sekä osakehuoneistojen ja omistajien tiedot.

Taloyhtiöillä on aikaa osakeluettelon siirtoon vuoden 2022 loppuun asti. Päätöksen osakeluettelon siirrosta tekee taloyhtiön hallitus. Osakeluettelon siirto on taloyhtiölle maksutonta, kun se tehdään määräajassa. 

Taloyhtiö ilmoittaa osakeluettelon siirrosta osakkaille. Siirron jälkeen osakeluettelon ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos.

Vuoden 2020 lopussa käyttöön myös rajapinnat

Tämän hetken arvion mukaan Maanmittauslaitos julkaisee rajapinnat isännöintijärjestelmiä varten vuoden 2020 lopussa. 

Isännöintijärjestelmää käyttävien taloyhtiöiden kannattaa tehdä osakeluettelon siirto vasta sen jälkeen, kun osakeluettelon tiedot voidaan siirtää isännöintijärjestelmästä huoneistotietojärjestelmään ja tietopalvelu huoneistotietojärjestelmästä isännöintijärjestelmään voidaan ottaa käyttöön. Rajapintojen käyttöönotto edellyttää toimenpiteitä myös isännöintijärjestelmätoimittajilta.

Mikä huoneistotietojärjestelmä?

Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen järjestelmä, jonne kootaan tiedot taloyhtiöistä, osakehuoneistoista sekä niiden omistajista ja panttauksista.

Ensimmäisenä huoneistotietojärjestelmän piiriin tulivat uudet, 1.1.2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt. Ne perustetaan sähköisesti Patentti- ja rekisterihallituksen palvelussa, josta tiedot siirtyvät suoraan huoneistotietojärjestelmään. Paperisia osakekirjoja ei enää näiden yhtiöiden osakehuoneistoille paineta, vaan omistaja- ja panttausmerkinnät näkyvät huoneistotietojärjestelmässä.

Vanhojen, ennen vuotta 2019 perustettujen yhtiöiden siirtyminen huoneistotietojärjestelmään alkoi toukokuussa 2019. Tietojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa taloyhtiö siirtää yhtiön osakeluettelon Maanmittauslaitokselle. Vasta osakeluettelon siirron jälkeen yksittäinen osakas voi hakea omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjan mitätöintiä.

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö Jorma Turunen, 040 179 5335, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi


Osakeluettelon siirto
Muistilista asioista, jotka taloyhtiön tulee tehdä ennen osakeluettelon siirtoa
Tietoa huoneiston omistajalle

Palvelut
Osakeluettelon siirto

Uusimmat uutiset ja artikkelit