Osoitetietojärjestelmän kehittämisessä panostetaan kuntayhteistyöhön

Uutta valtakunnallista osoitetietojärjestelmää rakennetaan Maanmittauslaitoksessa tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa. Yhteistyötä vahvistamaan projektiin rekrytoitiin myös kuntien arkeen perehtynyt osaaja.

Vaaleanpunaisen kivitalon seinä ja osoitekyltti, jossa lukee "Valtakatu".
Kuva:
Julia Hautojärvi

Marjaana Laurema aloitti Maanmittauslaitoksen osoiteprojektissa kesäkuun alussa. Hänen tehtävänsä on tiivistää kuntien kanssa tehtävää yhteistyötä. Viimeiset viisi vuotta Laurema ehti kerätä kokemusta kuntakentältä FCG:llä, jossa hän työskenteli paikkatietoihin, kiinteistönmuodostukseen ja kaavoitukseen liittyvien koulutusten suunnittelun parissa tehden tiivistä yhteistyötä Kuntaliiton ja kuntien asiantuntijoiden kanssa.

– Ihan ensimmäisenä työlistallani on kirkastaa kokonaiskuvaamme siitä, mikä tilanne kunnissa on. Erilaisia selvityksiä on vuosien aikana tehty, mutta varmistamme sen, että oikeasti tunnemme kuntien osoiteprosessin vaiheet, Laurema kertoo.

Marjaana Laureman kasvokuva.
Marjaana Laurema aloitti työskentelyn Maanmittauslaitoksen osoiteprojektissa kesäkuun alussa.

Syksyn toimintaa suunnitellaan

Pandemia-aika on rajoittanut kasvokkaisia kohtaamisia, mutta suunnitelmissa siintää jo esimerkiksi kuntakiertueen järjestäminen heti, kun se on mahdollista. Tulevana syksynä jatketaan kuitenkin vielä virtuaalisten tapahtumien parissa.

– Olemme pohtineet etenkin sitä, miten tavoittaisimme pienet kunnat ja saisimme heiltä näkemystä osoitetietojärjestelmän kehittämiseen. Tulemme olemaan varmasti kuntiin päin suoraan yhteydessä, jotta voimme pohtia yhdessä parhaita ratkaisuja.

Yhteistyötä on tämän vuoden aikana viritelty kuntien kanssa myös muodostamalla kunta-asiantuntijoiden ryhmä, jossa on mukana kahdeksan erikokoista kuntaa. Kevään aikana ryhmä käsitteli muun muassa osoiteprosessiin ja osoitetiedon laatuvaatimuksiin liittyviä kysymyksiä. Ryhmässä on saatu kirkastettua osoitetietojärjestelmään liittyviä tavoitteita puolin ja toisin. Kunnilta on saatu selkeä toive esimerkiksi siitä, että yhteisten toimintatapojen luomisessa mahdollisimman selkeät ohjeet ovat tärkeitä.

Vuoropuhelun jatkuminen ja kehittäminen on jatkossa tärkeää.

– Kunnat voivat ilman muuta olla minuun suoraankin matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos on ajatuksia siitä, millaista yhteistyötä toivotaan, Laurema kannustaa.

Lisätietoa kunnille osoitetietojärjestelmästä

  • Tutustu kunnille suunnattuun infoon ja kunta-asiantuntijaryhmän materiaaleihin osoitetietojärjestelmän kunnille-sivulla
  • Liity Paikkatietojen kuntafoorumiin, joka edustaa kuntien ääntä valtionhallinnon paikkatietoratkaisuihin liittyvän toiminnan ja valtakunnallisten hankkeiden kehittämisessä
  • Jos sinulla on kysyttävää tai toiveita esimerkiksi osoitetietojärjestelmään liittyvistä tapahtumista tai muusta yhteistyöstä, voit olla yhteydessä Marjaana Lauremaan, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi 
Osoitetietojärjestelmä

Uusimmat uutiset ja artikkelit