Hyppää pääsisältöön

Paikkatieto mahdollistaa tulevaisuuden liikkumisen sisällä ja ulkona

Paikannus- ja navigointimenetelmien tutkimus on keskeistä, jotta yhteiskunnan palveluja ja toimintaa voidaan digitalisoida. Uusia teknologioita on kehitteillä sekä satelliitti- että sisätilojen paikannukseen. Suomi toimii 30.5.–2.6. alan kansainvälisten huippuasiantuntijoiden kohtaamispaikkana, kun järjestyksessään 24. Euroopan navigointikonferenssi järjestetään Helsingissä.

– Suomen tavoitteena on olla edelläkävijä liikkuminen palveluna -konseptissa, jossa käyttäjän olisi mahdollista saada räätälöity ja tehokkain vaihtoehto paikasta toiseen päästäkseen. Tässä tarkalla ja luotettavalla paikkatiedolla on suuri rooli. Lisäksi tarvitaan uusia keinoja paikkatietodatan hyödyntämiseen, jotta uutta liiketoimintaa voi syntyä liikennesektorille, totesi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner konferenssissa avajaispuheenvuorossa tiistaina 31.5.

Satelliittipaikannuksen tarkkuutta edistetään uusilla teknologioilla. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen perustamassa ja ylläpitämässä GNSS (Global Navigation Satellite System) -tukiasemaverkossa on 20 tukiasemaa, jotka vastaanottavat useiden GNSS-satelliittijärjestelmien, kuten esimerkiksi yhdysvaltalaisen GPS:n ja eurooppalaisen Galileon havaintodataa ja välittävät sitä edelleen käyttäjille. Havaintodatan avulla käyttäjät voivat korjata satelliittipaikannuksen virheitä, jolloin paikkatietoa saadaan jopa 0,5 metrin tarkkuudella normaalin noin 5 metrin tarkkuuden sijaan.

– Esimerkiksi älyliikenteessä puolen metrin tarkkuus mahdollistaa paikannuksen kaistan tai pysäköintiruudun tarkkuudella, mikä avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, sanoo professori Heidi Kuusniemi.

Sisätilapaikannukseen tarvitaan oma teknologiansa

Myös sisätiloissa on tarve löytää nopeasti ja vaivattomasti oikea paikka, esimerkiksi neuvotteluhuone toimistotiloissa tai tietty kauppa kauppakeskuksessa. Lisäksi pelastustoimen täytyy löytää nopeasti apua tarvitsevan luokse. Satelliittipaikannus ei toimi sisätiloissa ja siksi tarvitaan muita teknologioita.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa on tutkittu esimerkiksi, miten liikeantureiden tai kamerakuvan avulla voidaan seurata pelastustyöntekijöiden liikettä. Näin heidät voitaisiin paikantaa reaaliajassa itse pelastustehtävän suorittamista häiritsemättä.

Uusia sisätilapaikannusmenetelmiä syntyy kiihtyvällä tahdilla, mutta samanlaista kaikissa sisätiloissa ja kaikissa tilanteissa toimivaa järjestelmää, kuten satelliittipaikannus on ulkotiloissa, ei vielä ole keksitty.

Lisätietoja:

Yksikön johtaja Päivi Antikainen, liikenne- ja viestintäministeriö, 050 382 7101, etunimi.sukunimi@lvm.fi

Professori, osastonjohtaja Heidi Kuusniemi, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus, 040 653 2228, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja artikkelit