Paikkatietoalusta-nimen käyttö lopetetaan alkuvuodesta - yhteinen työ jatkuu

Paikkatietoalusta-nimen käyttäminen Maanmittauslaitoksen palveluissa ja viestinnässä lopetetaan, kun Paikkatiedot tehokäyttöön -ohjelma päättyy vuoden lopussa. Paikkatietoalusta-hankkeen aikana syntyneet ja ohjelman aikana kehitetyt palvelut jatkavat osana Maanmittauslaitoksen palveluvalikoimaa. Osa nykyisistä kehitys- ja koulutusympäristön palveluista ajetaan alas. 

Muutoksista huolimatta palveluiden kehittäminen ei lopu ja yhteistyö jatkuu normaalisti. Viestintä ei myöskään lakkaa, vaan verkostolle tarjotaan jatkossakin tietoa ja osallistumismahdollisuuksia, jotta paikkatietojen yhteentoimivuutta voidaan yhdessä edistää.

Mitä uudistus tuo mukanaan?

Uudistuksen tavoitteena on, että Maanmittauslaitoksen tarjoamat palvelut ja kehittämistyö muodostavat ymmärrettävän kokonaisuuden sidosryhmille. Maanmittauslaitoksen työn painopisteinä ovat nyt maastotiedon tuotantojärjestelmän uudistaminen, Kansallinen maastotietokanta ja osoitetietojärjestelmä. 

Tavoitteena on, että paikkatiedon tuotanto sekä tiedonsiirto esimerkiksi kunnan ja muiden viranomaisten välillä on sujuvaa. Paikkatietoaineistoja pyritään tuottamaan yhteisillä säännöillä siten, että tieto on valtakunnallisesti yhteentoimivaa. 

- Paikkatietoalustan palveluiden osalta jatketaan Laatuvahdin ja Tallennuspalvelun jatkokehitystä, tuotannollisen valmiuden kehittämistä ja rajapintapalveluiden kehittämistä, kertoo kehitys- ja digitalisaatiojohtaja Jani Kylmäaho. 

Nykyisistä palveluista alas ajetaan Suomigrammi ja Tiedonyhdistämispalvelu. Loput palvelut käydään läpi ja palveluille päätetään loogiset sijoituspaikat. Osoitehaavi-sovellus suljetaan yleisöltä toistaiseksi vuoden vaihteessa ja sen toiminnan jatkoa arvioidaan osoitetietojärjestelmän kehittämisen yhteydessä. 

Yhdessä eteenpäin

Vuosien mittaan kehittynyt aktiivinen verkostotyö ja yhteistyön tekeminen on todella arvokasta, eikä yhteistekemistä aiota lopettaa. Esimerkiksi Paikkatietoalustan 160 hengen kuntafoorumi jatkaa, mutta sen nimi tulee muuttumaan.

- Toimintaa suunnitellaan joulukuun alussa yhteisessä tilaisuudessa kuntien kanssa. Pidämme huolen siitä, että kunnille on edelleen tarjolla tarpeellista tukea, verkkosisältöä ja viestintää siitä, miten kunnat ja MML voivat yhdessä edistää esimerkiksi rakennus- ja osoitetietojen laadun parannusta, kertoo maastotietotuotannon johtaja Juha Vilhomaa.
 
Muutostyöt on jo aloitettu ja muutokset näkyvät asiakkaille ensi vuoden alkupuolella. Siihen saakka palvelut toimivat normaalisti. Kuntien käyttöönoton tuki toimii niin ikään normaalisti, ja tukea saa jatkossa osoitteesta maasto(a)maanmittauslaitos.fi. Tietoa muutostöiden etenemisestä jaetaan MML:n verkkosivujen ja Paikkatietoalustan Twitterin sekä uutiskirjeen kautta. Järjestämme myös verkkotilaisuuksia, joissa muutoksista kerrotaan eri kohderyhmille. Seuraa viestintäämme.
 
Kysymyksiä? Lähetä kysymyksesi info(a)paikkatietoalusta.fi tai pistä viestiä Twitterissä @PTAlusta

Yhteyshenkilöt Maanmittauslaitoksessa: 

Juha Vilhomaa, puh. +358 29 531 5260 ja Jani Kylmäaho, puh. +358 29 531 5224 (sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi)

Uusimmat uutiset ja blogit