Hyppää pääsisältöön

Paikkatietoalusta vaihtaa nimeä – tutustu uusiin sisältöihin verkkosivuillamme

Peruspaikkatietojen tuotannosta kertova uusi verkkosivukokonaisuus on avattu Maanmittauslaitoksen sivuille. Samalla Paikkatietoalusta-nimen käytöstä luovutaan.

Osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi toiminut Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristö on siirretty osaksi Maanmittauslaitoksen palveluvalikoimaa. Palvelun uusi nimi on Peruspaikkatietojen tuottajien koekäyttöympäristö. Koekäyttöympäristö on tarkoitettu erityisesti kunnille ja maakunnille, jotka tuottavat paikkatietoa.

Maanmittauslaitoksen verkkosivuille on avattu uusi Peruspaikkatietojen tuotanto -kokonaisuus, jonka alta löytyy tietoa muun muassa Kansallisesta maastotietokannasta, maastotietokannan ylläpidosta, laserkeilauksista ja ilmakuvauksista sekä rakennustietojen laadunparannuksesta. Koekäyttöympäristön käyttöönottoon liittyvät ohjeet löytyvät myös tämän kokonaisuuden alta. 

Näin palvelut muuttuvat

Beta.paikkatietoalusta.fi-sivusto sulkeutui 17.2. Tiedontuottajille suunnatut Laatuvahti ja Tallennuspalvelu jatkavat toimintaansa uudessa koekäyttöympäristössä, joka löytyy osoitteesta paikkatietojentuottajat-koekaytto.maanmittauslaitos.fi. Sivustolle jää myös INSPIRE-validointipalvelun beta-versio, kunnes sen jatkosta on päätetty. 

Paikkatietoalustalta löytyneet beta-vaiheen rajapintapalvelut löytyvät jatkossa Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Nimistön tietokorteista julkaistaan myöhemmin keväällä erillinen tuotannollinen palvelu.

Paikkatietoalustan beta-vaiheen palveluista Suomigrammi, Tiedonyhdistämispalvelu ja Paikkatietohaun käyttöliittymä on lakkautettu. Paikkatietoalustan alla kehitetty Osoitehaavi-palvelu suljettiin jo vuodenvaihteessa.

Kansallisen maastotietokannan ja osoitetietojärjestelmän kehittäminen jatkuvat

Valtakunnallisten kehityshankkeiden edistäminen jatkuu Maanmittauslaitoksessa kuten tähänkin saakka.

Paikkatietoihin liittyvä keskeinen kehittämiskohde on Kansallinen maastotietokanta. Siihen liittyy tiiviisti myös vuonna 2020 alkanut maastotiedon tuotantojärjestelmän uudistaminen. Visiomme on, että valtakunnallista peruspaikkatietojen ylläpitoa tehdään yhdessä muiden tiedontuottajien kanssa.

Osoitetietojärjestelmän kehittämisessä keskitytään järjestelmän vaatimusten tarkentamiseen pilotoinnin ja strategisten linjausten pohjalta. Tarkoitus on, että osoitetietojärjestelmän valtakunnallisia palveluja päästään kehittämään tehokkaasti tarkennettujen määrittelyjen pohjalta ensi vuoden aikana. Määrittelyä tehdään yhteistyössä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa. Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista kerrotaan tarkemmin projektin edetessä.

Muutoksia viestintäkanavissa

Muutokset näkyvät myös viestintäkanavissa. Paikkatietoalustan Youtube-kanava suljetaan ja myös Twitter-tili hiljenee. Paikkatietoalustan uutiskirjettä ei enää julkaista. Tietoa palveluista ja kehityshankkeiden etenemisestä löytyy jatkossa Maanmittauslaitoksen kanavien kautta.

Kunnille suunnattua tietoa jaetaan kuntafoorumin kautta. Kuntafoorumi edustaa jatkossakin kuntien ääntä Maanmittauslaitoksen paikkatietoratkaisuihin liittyvän toiminnan ja valtakunnallisten hankkeiden kehittämisessä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan kuntafoorumiin.

Lisätietoa

Peruspaikkatietojen tuotanto -kokonaisuus Maanmittauslaitoksen sivuilla 

Peruspaikkatietojen tuottajien koekäyttöympäristö löytyy osoitteesta paikkatietojentuottajat-koekaytto.maanmittauslaitos.fi

Ohjeet palveluiden käyttöön ja käyttöoikeuden hakemiseen 

 

Uusimmat uutiset ja artikkelit