Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristö päivittyi

Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristö osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi on saanut uuden ilmeen etusivulleen sekä päivityksiä palveluihin. Tutustu uusiin ominaisuuksiin ja rajapintoihin

Paikkatietoalustan betan uusi etusivu.
Tutustu osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi.

Uusi rakennusten tietomalli 

Koontitietokannan rakennusten tietomallia on kehitetty JHS 210 Paikkatiedon käsitemalli ja geometriat: Rakennukset ja rakennelmat -suosituksen mukaiseksi.

Tiedontuottajat voivat edelleen jatkaa rakennusaineistojensa tuonnin testaamista Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön. Koontitietokantaan tallennettuja rakennusaineistoja voi hakea Rakennukset OGC API Features (beta) -kyselyrajapinnasta (vaatii käyttöoikeuden). 

Huomaathan, että Rakennukset OGC API Features -rajapinnasta on julkaistu myös avoin tuotannollinen versio. Lue lisää: Tekninen kuvaus - Rakennukset (OGC API Features)

Parannellut 3D-laatusäännöt

Laatuvahdin rakennusten 3D-laatusääntöjen kattavuutta ja toimivuutta on paranneltu.

Tiedontuottajat voivat testata 3D-rakennustensa (CityGML) laatua Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristössä. 3D-rakennusgeometrioita voi myös tallentaa kehitys- ja koulutusympäristön koontitietokantaan, jos 3D-aineistot ovat yhteensopivia tiedontuottajan tuomien 2,5D-rakennustietojen kanssa (yhtenevä pohjageometria). Kehitys- ja koulutusympäristöön tuodut 3D-rakennukset on mahdollista saada nähtäville 3D-karttatasoksi Paikkatietoikkunaan.

Laatuvahdin käyttö ja aineistojen tuominen kehitys- ja koulutusympäristöön vaativat käyttöoikeuden. Voit hakea käyttöoikeutta verkkolomakkeella.

Osoitteet OGC API Features (beta) ja rakennusten osoitteiden päivittyminen valtakunnallisesti VTJ:stä

Kehitteillä olevan uuden osoitetietojärjestelmän osoitetiedolle on avattu testikäyttöön avoin kyselyrajapinta.

Beta-vaiheen rajapinnan kautta on saatavilla Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön tallennettuja rakennusten ja alueiden osoitetietoja. Tällä hetkellä tietosisältö muodostuu Tampereen kaupungin sekä Väestötietojärjestelmän rakennusten osoitteista. Palvelun kautta saatavan aineiston kattavuus kasvaa läpi palvelun beta-vaiheen.

Osoitteet OGC API Features (beta) -rajapinnan kuvaus löytyy osoitteesta: beta.paikkatietoalusta.fi/kyselypalvelut

Väestötietojärjestelmän rakennus- ja huoneistorekisterin rakennusten osoitetietojen muutokset päivittyvät nyt viikoittain Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön osoitetietojärjestelmään. Väestötietojärjestelmästä haetut osoitetiedot korvaantuvat Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristössä kuntien aineistolla sitä mukaa, kun osoitetietoa koostetaan suoraan pilottikuntien rajapinnoilta. 

Lue lisää uuden osoitetietojärjestelmän kehittämisestä

Muut päivitykset

Sivustolla on tehty myös muita kevyitä päivityksiä. Paikkatietohakuun on tehty bugikorjauksia ja Tiedonyhdistämispalveluun lisätty automaattinen CSV-tiedoston erotinmerkin tunnistus. Palvelut-sivun listauksesta on poistettu karttakuvapalvelut, johon oli koottu Paikkatietoalusta-hankkeen aikaisia palveluita, jotka eivät enää ole ajankohtaisia.

Paikkatietoalustan hankesivusto suljettiin huhtikuun alussa, ja hankesivuille koostettu lisätieto ja esimerkiksi käyttöoikeuksien hakulomake löytyvät nyt Maanmittauslaitoksen sivuilta.

  • Tutustu Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi 
  • Hae käyttöoikeuksia verkkolomakkeella.
  • Kysyttävää palveluiden käytöstä tai käyttöönotosta? Ota yhteyttä: tuki@paikkatietoalusta.fi
  • Haluatko antaa palautetta? Käytä sivuston alareunasta löytyvää palautelomaketta tai laita viestiä osoitteeseen info@paikkatietoalusta.fi 

Uusimmat uutiset ja blogit