Paikkatietodirektiivi antoi potkua tiedon jakamiseen

Eurooppalainen paikkatietodirektiivi Inspire täytti kymmenen vuotta 15.5.2017. Inspire on lisännyt paikkatietoalan yhteistyötä Suomessa luomalla yhteistyöverkostoja ja se on antanut potkua tiedon jakamiseen.

Suomalaisten Inspire-palvelujen käyttömäärät kasvavat tasaisesti. Seurantatietojen mukaan kokonaiskäyttö oli vähintään 2,37 miljardia palvelupyyntöä vuonna 2016.

− Keskimäärin lähes 80 palvelupyyntöä sekunnissa kellon ympäri vuoden ajan on huima luku, toteaa johtava asiantuntija Panu Muhli Maanmittauslaitoksesta.

Panu Muhlin mukaan paikkatietoasioiden tunnettuus ja paikkatietoihin liittyvä strateginen ajattelu on lisääntynyt Inspiren myötä selvästi.

− Ilmatieteen laitos ja Tilastokeskus ovat tuottaneet runsaasti uusia paikkatietotuotteita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on noussut esille paikkatietotoimijana sen jälkeen kun kaivosasioihin liittyvät paikkatietoaineistot ovat tulleet jakeluun, Muhli listaa esimerkkejä.

Toimivat yhteydet naapurikuntiin

Kaupungingeodeetti Anna Mustajoki ja erikoissuunnittelija Marko Kauppi Tampereella arvostavat Inspiren yhteentuovaa roolia.

− Inspire on lisännyt yhteistyötä kehittämällä yhteistyöverkostoja. Olisiko paikkatietoyhteistyö Ilman Inspireä nykypäivän tasolla? miettii Anna Mustajoki.

− Inspiren yksi tärkeimmistä näkökulmista on yhteisen paikkatietoinfrastruktuurin rakentaminen Eurooppaan, jonka mukaisesti myös Tampere on oman infrastruktuurinsa rakentanut, toteaa Marko Kauppi.

Inspire-velvoitteiden täyttämisessä Tampere on esimerkillinen kunta. Sen rajapinnat, aineistot, metatiedot ja raportointi on kunnossa. Kuntien ei kuitenkaan aina ole helppoa täyttää velvollisuuksiaan. Paikkatietoasioiden hoitamiseen käytössä olevat resurssit voivat olla pienet ja vastuualueet laajat.

− Yhden kunnan alue on nykymaailmassa aivan liian kapeaa asioiden tarkasteluun. Inspire tähtää paikkatietojen yhteentoimivuuteen laajasti, mikä on hyvä lähtökohta, Anna Mustajoki.

− Inspire on nostanut esiin yhteiset tietotarpeet ja antanut potkua tiedon jakamiseen.

Paikkatietoikkuna jaetaan karttaan ja muuhun sisältöön

Paikkatietoikkuna.fi-verkkopalveluun tehdään kesäkuussa muutoksia. Paikkatietoikkuna.fi jatkaa karttapalvelun kotipaikkana. Palvelun etusivulta voit valita haluatko käyttää karttaa vai siirrytkö lukemaan sisältösivuja osoitteeseen maanmittauslaitos.fi. Muutokset tehdään kesäkuun aikana.

Paikkatietoikkunasta tutut sisältösivut siirtyvät Maanmittauslaitoksen uudistuneille verkkosivuille Kartat ja paikkatieto -osioon. Sieltä löydät Paikkatietojen yhteiskäyttö -otsikon alta muun muassa INSPIRE-direktiiviin, Paikkatietoverkostoon ja paikkatietoasiain neuvottelukuntaan liittyvät asiat.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Panu Muhli, 040 720 7861, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Inspire-tuen yhteystiedot

 

Uusimmat uutiset ja blogit