Hyppää pääsisältöön

Paikkatietoikkunaan uusia ominaisuuksia

Paikkatietoikkunaan tehtiin 2.2.2018 versiopäivitys, jossa palveluun tuli uusia ominaisuuksia:

  • Uusi maastoprofiilityökalu, joka näyttää piirretylle viivalle maaston poikkileikkauskuvan
  • Selkokartta lisätty pikavalinnaksi muiden taustakarttavaihtoehtojen joukkoon
  • OpenLayers4-kirjasto otettu käyttöön kartalla aiemman OpenLayers2:n tilalle
  • Teemakartat uudistuneet ja uusia tilastoaineistoja lisätty

Maastoprofiilityökalu

Uusi maastoprofiilityökalu näyttää käyttäjän piirtämälle viivalle maaston poikkileikkauskuvan, joka lasketaan Maanmittauslaitoksen korkeusmallin perusteella. Työkalulla piirrettävän viivan pituutta ei ole rajoitettu, mutta se toimii parhaiten lyhyillä matkoilla. Laskenta-ajan rajoittamiseksi korkeusarvo näytetään vain sadassa pisteessä. Esimerkiksi koko Suomen halki piirretyn viivan perusteella näytettävä maastoprofiili ei kerro todellisia korkeusvaihteluja, vaan näyttää korkeudet sadassa yksittäisessä pai-kassa.

Maastoprofiilityökalu löytyy vasemmasta alareunasta mittaustyökalujen alapuolelta.

maastoprofiili

Selkokartta

Selkokartta on Maanmittauslaitoksen ja Väestörekisterikeskuksen toteuttama yksinkertainen ja selkeä kartta. Sen suunnittelussa on huomioitu heikkonäköiset ja ne, joiden kognitiiviset kyvyt ovat alentuneet. Selkokartta on ollut Paikkatietoikkunassa katseltavissa marraskuusta lähtien, mutta nyt se on lisätty kartan alareunaan pikavalinnaksi.

OpenLayers4

Kartalla otettiin käyttöön OpenLayers4-kirjasto aiemman OpenLayers2:n tilalle. Kartan liikuttelu ja zoomailu tapahtuu nyt jouhevammin ja toimii myös mobiililaitteilla paremmin. Karttaa voi pyörittää pai-namalla ALT+SHIFT pohjaan ja raahamalla samalla karttaa hiirellä. Kartan voi palauttaa oletusasentoon oikean laidan kompassinuoli-painikkeesta.

OpenLayers4-päivityksen ansiosta myös mittaustyökalut uudistuivat. Viivaa ja aluetta voi piirron jälkeen muokata lisäämällä uusia taitepisteitä tai siirtämällä vanhoja. 

Uudet teemakartat

Paikkatietoikkunassa on voinut jo pitkään luoda teemakarttoja tilastoaineistoista. Tähän asti tilastoja on voinut visualisoida vain koropleettikarttana, jossa kartan alueet on värjätty ilmiön voimakkuuden mukaan tummemmiksi tai vaaleammiksi.

Uudessa teemakarttatoiminnossa tilastoja voi näyttää myös pistesymbolikarttoina sekä tarkastella kartan ohella pylväskuviona. Pistesymbolikartalla tilastollisen muuttujan arvoja visualisoidaan erikokoisilla pisteillä. Pylväskuviossa alueet on järjestetty suurimmasta arvosta pienimpään.

Palvelussa voi nyt tarkastella useita uusia tilastoaineistoja. Tarjolla on esimerkiksi Tilastokeskuksen kuntien avainluvut, Kiinteistökauppojen tilastopalvelu ja muutamia pääkaupunkiseudun aineistoja.

Uudesta teemakartasta puuttuu toistaiseksi joitain vanhassa toiminnossa olleita ominaisuuksia, kuten alueiden suodatus. Teemakartan kehitystyö jatkuu vuonna 2018, ja puuttuvat ominaisuudet lisätään toimintoon lähiaikoina.

Huom! Jos olet käyttänyt teemakarttoja julkaistussa kartassa, tarkista niiden toimivuus. Ota tarvittaessa yhteyttä Paikkatietoikkunan tukeen paikkatietoikkuna@maanmittauslaitos.fi, jos havaitset ongelmia.

Siirry Paikkatietoikkunaan

Uusimmat palvelutiedotteet