Hyppää pääsisältöön

Paikkatietoinnovaatiohubi ehdokkaana suomalaisen ja eurooppalaisen paikkatiedon edistäjäksi

Tavoitteena on luoda paikkatiedon johtava osaamiskeskus, joka keskittyy erityisesti rakennettuun ympäristöön, biotalouteen, kuljetukseen sekä hyvinvointiin. 

Piirretty kuva, jossa näky merialuekäytön eri puolia, kuten virkistystoimintaa, rahtilaivoja ja tuulivoimaloita.

Paikkatietoinnovaatiohubin muodostavat Maanmittauslaitos yhdessä 27 partnerin ja 20 muun yhteistyökumppanin kanssa. Se yksi on Suomen ehdokkaista EU:n Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaan. Ne toimivat digi-investointeja sekä yritysten ja julkisen sektorin digitalisaatiota vauhdittavina palvelukeskuksina. Suomen ehdokkaat valitsi työ- ja elinkeinoministeriö. Päätökset perustettavista hubeista tekee Euroopan Komissio kesään mennessä. Suomeen odotetaan yhteensä neljää uutta hubia. 

Paikkatietoinnovaatiohubin (The Location Innovation Hub LIH) tavoitteena on laajentaa paikkatiedon hyötykäyttöä palveluissa ja teknologiassa ja tuottaa näiden avulla uusia hyötyjä yhteiskunnalle. 

Paikkatietoon pohjautuvia innovaatioita edistämässä

Paikkatietoinnovaatiohubin tärkeä vahvuus on laaja verkosto, joka koostuu niin yrityksistä, tutkimuslaitoksista ja yliopistoista kuin julkisesta sektoristakin. 

- Mukana on Suomen paikkatietoalan huipputekijät, mikä luo yrityksille ja julkiselle sektorille erinomaisen tilaisuuden kehittää uusia innovaatioita. Se tukee paikkatietopoliittisen selonteon mukaista tavoitetta kehittää Suomeen maailman innovatiivisin ja turvallisin paikkatiedon ekosysteemi, kertoo Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja Jarkko Koskinen. 

”Paikkatietoinnovaatiohubin verkosto ulottuu Eurooppaan ja laajemmin myös maailmalle. Tästä verkostosta on etua digitaalisten kaksosten kehittämisessä sekä rahoituksen hakemisessa.”

Paikkatiedon avulla ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen haasteisiin

Paikkatietoon perustuvat innovaatiot tuovat mukanaan mahdollisuuksia niin uudelle liiketoiminnalle kuin lukuisiin yhteiskunnan tarpeisiin.

- Pitkän aikavälin visionamme on kehittää data avaruuksia (reference data spaces). Niiden avulla yritykset voivat kehittää uusia ratkaisuja esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen lukuisiin haasteisiin. Lisäksi Paikkatietoinnovaatiohubin laaja verkosto tarjoaa ideaalin ympäristön uusien sovellusten testaamiseen, kertoo yli-insinööri Antti Jakobsson Maanmittauslaitoksesta. 

Katso Paikkatietoinnovaatiohubin yhteistyökumppaneiden lista täältä. Valitse välilehti Candidate European DIHs and ja etsi LIH  https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/digital-innovation-hubs-tool

Lisätietoja

Ylijohtaja Jarkko Koskinen, 050 337 2902, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Yli-insinööri Antti Jakobsson, 050 5994123, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
 

Paikkatieto
Innovaatiot
Paikkatietokeskus

Uusimmat uutiset ja artikkelit