Hyppää pääsisältöön

Paikkatietokeskus ja NASA solmivat yhteistyösopimuksen

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI ja Yhdysvaltain Kansallinen ilmailu- ja avaruushallinto (NASA) ovat allekirjoittaneet avaruusgeodesian tutkimukseen liittyvän yhteistyösopimuksen.

Kuvassa Metsähovin tutkimusasema.
Kuva:
Arttu Raja-Halli

NASA ja Paikkatietokeskus ovat sopineet mm. satelliittilaseriin (SLR), pitkäkantainterferometriaan (VLBI) ja globaaliin satelliittipaikannusjärjestelmiin (GNSS) liittyvää yhteistyötä.

Yhteistyö käsittää avaruusgeodesiaan liittyvän tekniikan kehittämistä, paikallisten ja globaalien geodeettisten havaintoverkkojen datojen ja analyysien jakamista, sekä tutkimusyhteistyötä. Tutkimustyön kohteita ovat mm. maankuoren liikkeet, globaalit koordinaattijärjestelmät, Maan asennon muutokset ja geofysikaalisten järjestelmien vuorovaikutus. 

– Yhteistyö vahvistaa globaalia geodeettista infrastruktuuria, globaaliin geodeettiseen havaintojärjestelmään liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä sekä näihin liittyvää tietojenvaihtoa, sanoo ylijohtaja Jarkko Koskinen Paikkatietokeskuksesta.

Paikkatietokeskus on jo yli vuosikymmenen ajan ylläpitänyt Metsähovin geodeettisessa observatoriossa NASAn GNSS-vastaanotinta, joka on osa NASAn globaalia GNSS-verkkoa (GGN). Tämä verkko parantaa geofysikaalisia havaintoja maapallon napa-alueilla, erityisesti ilmakehän, valtamerten, napajäätiköiden ja maapallon kuoren ja vaipan vuorovaikutuksen tutkimuksessa.

Metsähoviin rakennetaan parhaillaan uusia SLR- ja VLBI-järjestelmiä, jotka ovat toiminnassa ensi vuonna. NASAn kanssa tehty sopimus vahvistaa näiden asemaa ja merkitystä globaalissa geodeettisten havaintoasemien verkossa.

Lisätietoja

Ylijohtaja Jarkko Koskinen, 050 337 2902, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
 

Tutkimus
Paikkatietokeskus

Uusimmat uutiset ja artikkelit