Hyppää pääsisältöön

Paikkatietokeskus mittasi painovoimaa Kiinassa

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkijat Mirjam Bilker-Koivula ja Jyri Näränen osallistuivat absoluuttigravimetrien kansainväliseen vertailukampanjaan Kiinan metrologian instituutin NIM:in painovoimalaboratoriossa Changpingissä.

Mirjam Bilker-Koivula operoimassa Paikkatietokeskuksen absoluuttigravimetria NIM:in painovoimalaboratoriossa.
Kuva:
Kuva: Maanmittauslaitos / Paikkatietokeskus

Paikkatietokeskuksella on Pohjois-Euroopan ainoa metrologinen eli mittanormaalikäytössä oleva gravimetri. Laite on niin tarkka, että ainoa tapa kalibroida se ovat mittauskampanjat, joissa vastaavilla laitteilla mitataan samassa paikassa ja mitattuja painovoima-arvoja verrataan keskenään.

Vertailuun osallistui 35 gravimetria eli painovoimaa mittaavaa laitetta ympäri maailman. Kansainvälisiä metrologisia kampanjoita järjestetään kerran neljässä vuodessa.

Kiinassa loka−marraskuussa järjestelyn kampanjan tulokset selviävät myöhemmin, kun kaikki mittaustulokset saadaan laskettua ja julkaistua. Aiemmilla kerroilla Paikkatietokeskuksen gravimetri on sijoittunut hyvin lähelle tavoiteltua mittausten keskitasoa.

Absoluuttigravimetri on mittalaite, joka mittaa painovoiman putoamiskiihtyvyyden yksiköissä, jotka on suoraan jäljitettävissä metriin ja sekuntiin. Mittaustulos on siis yksikössä m/s2. Gravimetri on vielä matkalla Kiinasta Suomeen, jossa sitä käytetään myös geodynaamiseen tutkimukseen mm. Suomen painovoimakentän muuttuessa maannousun vaikutuksesta.

 

Lisätietoja

Vanhempi tutkija Mirjam Bilker-Koivula, 050 564 1400

Tutkimuspäällikkö Jyri Näränen, 050 435 7258

 

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Tutkimus

Uusimmat uutiset ja artikkelit