Paikkatietokeskus tehnyt Saimaan kanavalle koordinaatti- ja korkeusjärjestelmän

Liikennevirasto on tilannut Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskukselta Saimaan kanavan Suomen puolen ja vuokra-alueen suluille koordinaatti- ja korkeusjärjestelmän, joka on sama kuin Suomen Euref-Fin ja N2000.

Näitä tietoja tarvitaan, kun Saimaan kanavassa ruvetaan korjausrakentamaan esimerkiksi sulkuja. Tuolloin on tärkeää, että koko rakentamisprojekti on samassa järjestelmässä.

Saimaan kanavan vuokra-alueen vuokrasopimus uudistettiin 50 vuodeksi vuonna 2012. Älykäs Saimaa -hankkeen avulla Saimaan kanavaa pyritään kehittämään ja kanavaliikenne turvaamaan.

─ Haastavan tästä tekee se, että ollaan Suomen raja-alueiden ulkopuolella, sanoo tehtävää Paikkatietokeskuksessa johtanut Hannu Koivula. ─ Referenssit ovat Suomen puolella, eikä toista päätä pystytä kiinnittämään mihinkään.

Tarkkavaaitus tehtiin Suomen puolelta

─ Ajatus oli, kertoo Hannu Koivula, ─ että saadaan korkeusjärjestelmä vuokra-alueelle tarkkavaa’iten ja kaikille suluille koordinaattipisteparit tulevia rakennustöitä varten.

Samalla vuokra-alueelle mitattiin koordinaatiston runko. Tehtiin 31 uutta vaaituspistettä. Vaaitussilmukan pituus oli 58 km ja sulkuvirhe 1,8 mm. GPS-mittauksessa noudatettiin soveltuvin osin Julkisen hallinnon suositusta 184.

GPS-mittaukset kestivät kahdeksan päivää. Tarkkavaa’ituksia tehtiin 18.4. - 27.5. Loppuraportti on nyt toimitettu Liikennevirastolle.

Lisätietoja

Erikoistutkija Hannu Koivula, puh. 050 430 1639, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja blogit