Paikkatietokoulutus valtion päättäjille julki

Maanmittauslaitos julkaisi paikkatietokoulutuksen valtion työntekijöille tavoitteenaan auttaa hyödyntämään paikkatietoja erityisesti päätöksenteossa. Paikkatietoon syvennytään esimerkiksi turvallisuuden, hyvinvoinnin, biotalouden ja paremman kaupunkisuunnittelun näkökulmista.

Verkkokurssin osa Mitä on paikkatieto?
Kuva:
Maanmittauslaitos

Paikkatiedolla parempia päätöksiä -verkkokoulutus julkaistiin 10.4. valtion yhteisessä digitaalisessa oppimisympäristössä, eOppivassa. Koulutus on maksuton ja avoin kaikille valtiolla työskenteleville.

Koulutus antaa valmiudet paikkatietojen hyötykäyttöön omassa työssä ja vahvistaa kykyä huomioida paikkatiedot osana päätöksentekoketjua.

Lisää tehoa yhteiskuntaan

Yksi Maanmittauslaitoksen perustehtävistä on paikkatietojen käytön edistäminen. Tämä verkkokoulutus on yksi tapa, jolla julkishallinnon organisaatioissa työskentelevät saavat perustiedot paikkatiedosta ja sen käytöstä.

– Paikkatietojen tehokäytöllä on Suomessa valtava taloudellinen potentiaali, josta myös julkishallinto pääsee nauttimaan ottamalla työkalut käyttöön ja kehittämällä osaamista. Tämän helpommaksi ensimmäisen askeleen ottaminen ei tule, lupaa projektin vetäjä ja kurssin käsikirjoittaja, johtava asiantuntija Anniina Lundvall Maanmittauslaitoksesta.

Ymmärrettävää tietoa napakassa paketissa

Koulutus koostuu lyhyistä teksteistä, videoista ja grafiikoista sekä oppimista testaavista tehtävistä. Koulutus sisältää johdannon ja yhteenvedon lisäksi moduuleita, joissa syvennytään paikkatiedon käyttöön esimerkiksi turvallisuuden, hyvinvoinnin, biotalouden ja paremman kaupunkisuunnittelun näkökulmista. Jos koulutuksen käy läpi kevyellä otteella, aikaa menee noin puoli tuntia.

– Maanmittauslaitos on paikkatiedon kärkiosaaja ja tämän osaamisen muotoilu ymmärrettäviksi ja helposti omaksuttaviksi kokonaisuuksiksi muiden virastojen kollegoille oli erittäin kiinnostava työtehtävä. Oman viraston ammattilaisten lisäksi mukana oli useampia ulkopuolisia haastateltavia opiskelijoista yritysten edustajiin. Aineistoa riittäisi varmasti vaikka kolmeen jatkokurssiinkin, Lundvall kertoo.

Lisää osaamista asiantuntijoille ja päätöksentekijöille

Paikkatietoteknologia on murroksessa ja sen hyödyntäminen lisääntyy merkittävästi yhteiskunnan eri aloilla. Paikkatietojen tehokas käyttö vaatii osaamista. Koulutusta voi suositella kenelle tahansa, joka on kiinnostunut paikkatietojen hyödyntämisestä ja niiden tehokkaasta käytöstä eri yhteiskunnan osa-alueilla.

– Moni ajattelee, että paikkatietojen käyttö on jotakin teknistä, reittioppaita ja vaikeita ohjelmistoja. Koulutuksen avulla saa paljon laajemman kuvan paikkatietojen hyödyntämisen potentiaalista omassa työssä, omassa organisaatiossa ja yhteiskunnassa. Rohkeasti vaan vahvistamaan taitoja ja ottamaan paikkatiedot tehokkaaseen käyttöön, Lundvall kannustaa.

Koulutus löytyy osoitteesta www.eoppiva.fi/koulutukset. eOppiva on valtionhallinnon yhteinen oppimisalusta. Koulutukset on tarkoitettu valtionhallinnon työntekijöille ja oppimisympäristöön pääsy vaatii kirjautumisen. Kirjautumaan pääsee Virtu-kirjautumisen avulla tai luomalla käyttäjätunnuksen.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Anniina Lundvall, 050 342 7251, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit