Paikkatietomarkkinat perutaan tältä vuodelta

Tämän syksyn Paikkatietomarkkinat joudutaan perumaan syksyn epävarman koronatilanteen vuoksi ja tapahtuman vieraiden ja työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi. Tapahtumaa järjestävä Maanmittauslaitos on todennut, että tapahtuman kannalta on paras ratkaisu olla järjestämättä Paikkatietomarkkinoita tänä vuonna.

Kuva vuoden 2019 Paikkatietomarkkinoilta.
Kuva:
Riku Nikkilä

Päätös tämänvuotisen tapahtuman perumisesta oli raskas, sillä tapahtumaa on järjestetty ilman taukoja jo yli 30 vuoden ajan. Tärkeimpänä syynä päätökseen on työntekijöidemme, sidosryhmiemme ja asiakkaidemme turvallisuuden takaaminen, sillä totutun tyyppisen massatapahtuman järjestäminen ei ole välttämättä turvallista vielä ensi syksynä. Vuoden 2020 Paikkatietomarkkinat oli tarkoitus järjestää Helsingin Messukeskuksessa 2.–3. marraskuuta.

– Päätös tapahtuman siirtämisestä ensi vuoden syksyyn oli vaikea ja pitkään harkittu. Paikkatietomarkkinat on perinteikäs ja useille alan ammattilaisille tärkeä tapahtuma, jonka peruminen on isku monille. Tapahtuman ja Maanmittauslaitoksen prioriteettina on taata läsnäolijoiden turvallisuus, eikä se ole välttämättä tänä vuonna mahdollista, Maanmittauslaitoksen viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maija Ilvonen kertoo.

Näiden menneiden vuosikymmenten aikana Paikkatietomarkkinat on muotoutunut ennen kaikkea paikkatietoalan tärkeäksi verkostoitumistapahtumaksi, jossa vieraat tapaavat vanhoja tuttuja ja laajentavat verkostoaan. Tilaisuuksista kerätyn palautteen perusteella tämä on ollut yksi tapahtuman tärkeimpiä anteja, ja tämän kannalta olisi tärkeää järjestää tapahtuma suurehkona livetapahtumana. Syksyn tilanteen ennakoiminen on kuitenkin vielä tässä vaiheessa haastavaa.

– Tänä keväänä koko maailma on huomannut, että tulevaisuuden ennakoiminen koronatilanteen vuoksi on hankalaa. Vallitsevassa tilanteessa vuoden 2020 tapahtuman peruminen on vaikea, mutta tarkkaan mietitty ratkaisu niin tapahtuman jatkuvuuden kannalta kuin taloudellisestikin, Maija Ilvonen jatkaa.

Paikkatietomarkkinoiden vieraiden ja työntekijöiden turvallisuuden ohella huomioitiin, että Paikkatietomarkkinat on suuri tapahtuma, jonka kuluihin olisi sitouduttava jo useita kuukausia ennen itse tapahtumaa. Perinteisesti merkittävä osa tapahtuman kuluista on katettu näyttelymyynneillä. Mikäli näyttelyalueen myynnit jäisivät tavoitteesta tai tapahtuma täytyisi yllättäen perua viime hetkellä, olisi tämä myös taloudellinen riski. Mikäli koronatilanne syksyllä muuttuisi tai pahenisi, olisimme saattaneet joutua tilanteeseen, jossa tilaisuus olisi pitänytkin perua turvallisuussyistä, ja tätä riskiä me emme voi ottaa.

– Perumalla tämän vuoden tapahtuman pyrimme takaamaan tulevaisuuden tapahtuman entistäkin paremman onnistumisen. Tavoitteena on edelleen, että Paikkatietomarkkinat toimii paikkatietoalan ammattilaisten, opiskelijoiden ja harrastajien kohtaamispaikkana myös tulevaisuudessa, Maija Ilvonen toteaa.

Lisätietoja:

Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maija Ilvonen, maija.ilvonen@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja blogit