Panttikirjat jatkossa vain sähköisinä

Panttikirjat muuttuvat 1.6. lähtien sähköisiksi
Panttikirjat muuttuvat 1.6. lähtien sähköisiksi
Kuva:
Maanmittauslaitos

Kirjalliset panttikirjat jäävät historiaan ja 1.6. alkaen panttikirjat annetaan ainoastaan sähköisinä maakaaren muutoksen myötä. Ennen 1.6.2017 jätetyistä kiinnityshakemuksista tai kiinnityksen muutoksista voidaan vielä antaa kirjallinen panttikirja.

− Kun yksityishenkilö hakee jatkossa muutosta olemassa olevaan kiinnitykseensä, muutetaan aiempi kirjallinen panttikirja muutoksen yhteydessä sähköiseen muotoon maksutta. Ei enää paperin talletusta, sanoo kirjaamispäällikkö Sanna Ranta Maanmittauslaitoksesta.

Syksyllä 2017 pankkien hallussa olevia panttikirjoja aletaan muuttaa sähköiseksi pankkien ja Maanmittauslaitoksen yhteistyönä. Yksityishenkilön ei tarvitse tällöin tehdä mitään, pankki hoitaa toimenpiteet kokonaisuudessaan.

Kirjallinen toimii velan vakuutena vuoteen 2020

Kirjallista panttikirjaa voi käyttää velan vakuutena vielä vuoteen 2020 saakka.

− Mikäli panttikirjaa halutaan käyttää tämän jälkeenkin, muuttaa pankki panttikirjan sähköiseksi, Sanna Ranta selventää.

Sähköisen panttikirjan edut

− Sähköisen panttikirjan saaja on aina ajan tasalla, eikä tarvitse pelätä, että panttikirja vahingoittuu tai katoaa, Ranta summaa.

Sähköinen panttikirja tarkoittaa merkintää lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä ja korvaa kirjallisen panttikirjan. Panttikirjan saajamerkintä rasitustodistuksella kertoo, kenellä on oikeus siirtää panttikirja edelleen. Saajana voi olla yksi tai useampi omistaja tai vaikkapa pankki.

Kiinnityspäätös nopeammin

Kiinteistövaihdannan palvelu (KVP) on ottanut askeleen kohti tehokkaampaa kirjaamistoimintaa.

− Kirjautumalla palveluun osoitteessa www.kiinteistoasiat.fi voi hakea kiinnityksen tai sähköisen panttikirjan siirron uudelle saajalle, selventää tietopalveluasiantuntija Tiina Lepistö.

− Jos lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä ei ole mitään automaattiratkaisua estävää merkintää, saa päätöksen heti. Nämä automaattiratkaisut nopeuttavat niin lainanhakijan, pankin kuin Maanmittauslaitoksenkin toimintaa.

Lisätietoja

Kirjaamispäällikkö Sanna Ranta, 040 710 8865

Tietopalveluasiantuntija Tiina Lepistö, 040 186 0955

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi.

Uusimmat uutiset ja blogit