Peltokauppa vilkastui viime vuonna

Viime vuonna peltokauppoja tehtiin viidenneksen edellisvuotista enemmän. Yli kahden hehtaarin peltoja myytiin 674 kohteessa. Myytyä peltoalaa oli noin 5 300 hehtaaria, keskipinta-ala oli 7,8 hehtaaria.

Maalaismaisema kesällä.
Kuva:
Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos

− Eniten kauppoja tehtiin Etelä-Pohjanmaalla, kaikkiaan 126 kappaletta. Seuraavaksi eniten peltokauppoja toteutui Varsinais-Suomessa, 90 kappaletta. Pronssisijasta kilpailivat Pohjanmaa 74 peltokaupalla ja Pohjois-Pohjanmaa 70 peltokaupalla, johtava asiantuntija Esa Ärölä kertoi helmikuisessa haastattelussa Ylen Radio Suomen lähetyksessä.

Vähiten peltokauppoja tehtiin Kainuussa, kolme kappaletta, ja Lapissa, yhdeksän kappaletta.

Pohjanmaalla maksettiin paras hinta

Kauppahintarekisterin viime vuoden tietojen mukaan kallein peltokauppa tehtiin Pohjanmaalla: 25 000 euroa hehtaarilta. Halvin kauppa tehtiin puolestaan Pohjois-Pohjanmaalla: hieman alle 700 euroa hehtaarilta.

− Trendinä voisi sanoa, että peltomaan hinnoissa on nähtävissä hivenen nousua, kun tarkastellaan viime vuosia. Vuonna 2019 peltoalan mediaanihinta nousi 0,7 prosenttia kun verrataan edellisvuoteen, Esa Ärölä sanoi.

Pelto oli kalleinta Varsinais-Suomessa, keskimäärin 11 800 euroa hehtaarilta. Samaan hintatasoon päästiin Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Lapissa ja Kainuussa pellosta maksettiin vähiten, keskimäärin 2 500 euroa hehtaarilta. Näissä kahdessa maakunnassa myös myytiin vähiten peltoa.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan Suomessa on peltoa noin 2,2 miljoonaa hehtaaria. Kun tarkastellaan kaikkia maa- ja metsätalousmaan kauppoja, jotka sisälsivät yli kaksi hehtaaria peltoa, vaihtoi viime vuonna omistajaa noin kaksi prosenttia peltoalasta. Luvuissa ovat mukana myös sukulaiskaupat sekä rakennuksia ja metsää sisältävät kohteet. Mukana eivät ole omistajanvaihdokset, jotka ovat tapahtuneet lahjana tai perintönä.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Esa Ärölä, 040 180 1301, esa.arola@maanmittauslaitos.fi

 

Uusimmat uutiset ja blogit