Hyppää pääsisältöön

Pohdintaa pilvipalvelujen hyödyntämisestä

ICT-kapasiteettia, -palveluita ja -ohjelmistoja hankitaan tulevaisuudessa yhä useammin pilvestä. Tästä aiheesta keskustellaan vilkkaasti. Kustannusten säästövaatimukset, ketteryysvaatimukset ja tulevaisuuteen varautuminen liittyvät myös näihin keskusteluihin.

""
Kuva:
Maanmittauslaitos

Sanotaan, että tieto on paremmassa suojassa julkisessa pilvipalvelussa kuin omassa konesalissa. Eikö oma konesali olekaan turvallisuuden huippu? Onko riski jäädäkin kiinni johonkin vanhaan? Onko varaa olla käyttämättä pilvipalveluja?

Yksi hankalimmista haasteista pilvipalveluiden käytössä liittyy EU:n tietosuoja-asetukseen eli GDPR:ään. Asetuksen tarkoituksena on suojella yksityisen henkilön tietoja digitaalisilla alustoilla.

Maanmittauslaitos teki pilvilinjauksia

Maanmittauslaitoksessa hyväksyttiin viime viikolla laitoksen ensimmäinen pilvistrategia. Pilvistrategiatyön tavoitteena oli kirkastaa tavoitteita pilvipalvelujen hyödyntämisessä ja helpottaa päätöksentekoa tulevien järjestelmien sijoittamisesta pilvipalveluihin. Lisäksi työ pyrkii lisäämään Maanmittauslaitoksen teknistä valmiutta pilvipalvelujen käyttöönotolle selkiyttämällä tiedon luokittelua ja oman organisaation tarvittavaa osaamista.

Strategiset pilvilinjaukset liittyvät turvallisuuteen ja dataan. Operatiiviset linjaukset koskevat johtamista, osaamista ja yhteistyötä, pilveen kehittämistä, teknologiaa, ylläpitoa ja seurantaa sekä hankintoja.

Linjauspäätös on suuresti periaatteellinen ja vahvasti tulevaisuussuuntautunut. Se perustuu huolelliseen ja laaja-alaiseen valmisteluun ja uskon vahvasti, että tällä ratkaisulla voimme tulevaisuudessa tuottaa yhä luotettavampia ja turvallisia palveluja asiakkaillemme ja koko yhteiskunnalle. Yhteiseksi hyväksi.

 

Arvo Kokkonen

Kirjoittaja on Maanmittauslaitoksen pääjohtaja.

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Maanmittauslaitos
Palvelut

Kommentit

Uusimmat blogit