Pohjoismaisella yhteistyöllä on syvempää merkitystä

Arvo Kokkonen

Varsin usein on kysytty, onko meidän enää tarpeen panostaa pohjoismaiseen yhteistyöhön, kun Euroopan ja koko maailman tasolla on niin paljon yhteistä tehtävää. Maanmittauslaitosten pohjoismaiset pääjohtajat kokoontuvat kahdesti vuodessa. Yhteistyön perinne on lähtöisin jo 1970-luvulta. Sekä toimintamuodot että osanottajaorganisaatiot ovat muuttuneet. Kansallisten maanmittauslaitosten lisäksi Färsaarten ja Grönlannin itsehallintoalueiden omat laitokset ovat nyt toiminnassa mukana.

Nykyinen yhteistyö perustuu sopimukseen, jota päivitetään aina aika ajoin. Yhteistoiminnan muodot jakaantuvat osa-alueisiin kuten esimerkiksi kiinteistösektoriin, kartantuotantoon, kirjaamistehtäviin ja ICT-toimintaan. Ryhmien toimintaa koordinoivat kansalliset kontaktihenkilöt, jotka koostavat työn tulokset pääjohtajille. Yhteistyön strategiset tavoitteet asetetaan määrävälein. Työ on siis hyvin formaalista ja tavoitehakuista.

Pohjoismaista osaamista arvostetaan EU-yhteistyössä

Pohjoismaiset laitokset ovat sopineet, että Euroopan tasoisen yhteenliittymän EuroGeographicsin johtoryhmään esitetään aina yksi pohjoismaiden ehdokas rotaatioperiaatteella. Sen seurauksena meillä on aina ollut edustus johtoryhmässä. Pohjoismaiden painoarvo on suuri; paitsi osaamisen ja yhteistyökyvyn myös tavoitteellisen tekemisen johdosta. On kuulemma epäilty jossain päin Eurooppaa, että jonkin asian läpiviemisen varmistamiseksi pitää asia ensin käsitellä ”pohjoismaisen mafian” kokouksessa.

Yhteistyöllä edesautetaan alan kehitystä laajasti

Tavoitteellinen työ on strategista. Kirjaamistehtävien siirto maanmittauslaitoksille, geodeettisten referenssijärjestelmien kehittäminen, 3D-lainsäädännön aikaansaaminen ja standardointityö ovat esimerkkejä niistä merkittävistä tuloksista, joista on hyötyä kaikille pohjoismaille omassa kansallisessa paikkatieto- ja maanmittaustyössä. Formaalin yhteistyön lisäksi myös epämuodollista yhteistyötä pitää tehdä esimerkiksi nopeaa reagointia vaativissa tilanteissa. Henkilökohtaisten suhteiden merkitystä ei voi olla korostamatta.

Kulttuurinen, sivistyksellinen ja hallinnollinen arvopohja on pohjoismaista vahvuutta. Ei ole ihme, että nämä kansat ovat erilaisissa hyvinvointivertailuissa huipulla. Mutta se ei tule itsestään eikä yksin. Tulevaisuus tehdään rohkeudella ja rakkaudella yhdessä.

 

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit