Pohjoismaista kartastoyhteistyötä Helsingissä

Pohjoismaiden ja Baltian maiden kartastolaitosten ammattilaisia kokoontui Helsinkiin 28–30.11. jakamaan kokemuksiaan ja oppimaan toisiltaan.

Ryhmäkuva pohjoismaisesta yhteistyöporukastaSamassa yhteydessä järjestettiin yhteensä kolme tilaisuutta: Nordic DEM-tapaaminen, kansallisia tiedonkeruumenetelmiä ja paikkatietoalustahankkeita koskeva seminaari ja Nordic Mapping Working Groupin kokous.

Uusia avauksia mietittiin ilmakuvauksen ja laserkeilauksen yhteistyöryhmässä

Nordic DEM on pohjoismaisten karttalaitosten ilmakuvaus- ja laserkeilausammattilaisten yhteistyöryhmä, joka kokoontui tänä vuonna Helsingissä jo yhdeksättä kertaa.

– Nordic DEM on todella tärkeä yhteistyömuoto. Jaamme yhteiset tavoitteet ja haasteet sekä osin myös resurssit: samat kuvaus- ja keilauskonsultit toimivat kaikissa Nordic DEM:iin osallistuvissa maissa, kertoo vuodesta 2012 yhteistyössä mukana ollut Nordic DEM konkari Heli Laaksonen Maanmittauslaitoksesta.

– Aurinkoinen kesä Pohjolassa auttoi monessa maassa saavuttamaan ennätysmäärät kuvaus- ja keilausaineistoja. Uusia avauksia tehdään monissa maissa liittyen esimerkiksi satelliittidatan, viistoilmakuvien ja koneoppimisen hyödyntämiseen. Myös avoin data ja tietosuojaan liittyvät kysymykset puhuttavat monissa maissa, summaa Laaksonen Nordic DEM -kokouksen antia.

Kansallisia ohjelmia ja alustahankkeita

Tilaisuustrion keskimmäisenä päivänä kuultiin kansallisista laserkeilausohjelmista. Suomen lisäksi Ruotsi on aloittamassa koko maan kattavan toisen keilauskierroksen, Tanska on sen jo toteuttanut. Norjassa jatkuu ensimmäinen koko maan kattava keilausohjelma. Yhteistä kansallisille keilausohjelmille on perimmäinen syy eli tarve aineistojen tehokäytölle. Laserkeilausdatasta on moneksi.

Suomessa toteutettavan Paikkatietoalustan kokoluokan hanketta ei ole muissa pohjoismaissa. Ruotsissa tavoitellaan vastaavan tyyppistä ratkaisua, mutta kokonaisuus on vielä pitkälti suunnitteluvaiheessa.

Jaana Mäkelä Spatineolta esitteli tuloksia selvityksestä, joka käsitteli paikkatietojen tehokäytön taloudellista hyötypotentiaalia. Esitys herätti suurta kiinnostusta ja keskustelua.

Karttalaitosten muututtava maailman mukana

Nordic Mapping Working Group on osa laajempaa pohjoismaista kartastolaitosten yhteistyötä. Siinä missä Nordic DEM on asiantuntijoiden foorumi, on Nordic Mapping Working Group puolestaan maastotietotuotannosta vastaavien johtajien ja kehityspäälliköiden yhteistyöfoorumi, joka kokoontuu 3-4 kertaa vuodessa.

– Maailma muuttuu ja karttalaitosten on muututtava sen mukana. Paikkatieto elää tällä hetkellä uutta renessanssia. Tiedonkeruumenetelmät muuttuvat, mutta eniten meitä haastavat käyttäjien uudet tarpeet. Karttalaitosten onnistumista ei mitata enää kerätyn tiedon määrällä vaan sillä, miten laajasti tietoja pystytään hyödyntämään yhteiskunnassa. Näihin haasteisiin työryhmä miettii ratkaisuja yhdessä yli valtiorajojen, kertoo johtaja Juha Vilhomaa Maanmittauslaitoksesta.

Lisätietoja

Johtaja Juha Vilhomaa, 040 500 3905, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja blogit