Hyppää pääsisältöön

Pyykkijahti liikuttaa suomalaisia: ”Mukavaa päämäärällistä liikuntaa”

Maanmittauslaitos julkaisi kesäkuussa 2021 Pyykkijahti-nimisen pelin, jossa bongataan maastosta rajapyykkejä. Taustalla on tärkeä tavoite: Pyykkijahdin avulla testataan, voidaanko rajapyykkien epätarkkoja sijainteja Maanmittauslaitoksen rekisterikartalla tarkentaa kännykkäpelin avulla. Kysyimme aktiivipelaajalta, mikä pelaamisessa on motivoinut.

Maria Vilppola

Kädet pitävät kiinni kännykästä, jonka näytöllä näkyy Pyykkijahti-peli. Taustalla näkyy metsämaisema.
Pyykkijahdissa pisteitä kerätään bongaamalla peliin merkittyjä rajapyykkejä ja mittaamalla niiden sijainti. Erityisen suuri hyöty on siitä, kun sama pyykki bongataan useamman kerran. Pelissä jo kertaalleen bongatut pyykit näkyvät punaisena.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Pyykkijahtiin on lähdetty aktiivisesti mukaan ympäri Suomen. Lokakuun puoliväliin mennessä pelissä on bongattu yhteensä jo liki 21 000 pyykkiä.

Yksi Pyykkijahdin aktiivisimmista pelaajista on ollut Turun seudulla vaikuttava Ilkka ”Ile” Kuuluvainen. Kuuluvainen on kerännyt pelissä jo 700 pistettä, mikä tarkoittaa useita satoja bongattuja pyykkejä.

Kuuluvainen törmäsi Pyykkijahtiin sattumalta kesällä uutisotsikoita selaamalla.

– Luin Pyykkijahdista ja ajattelin, että kas kummaa  tätähän voisi kokeilla, kun luonnossa liikkuminen muutenkin kiinnostaa, Kuuluvainen kertoo.

Kokeilusta kehkeytyi vähitellen tapa, joka on jatkunut syksyyn saakka. Pyykkejä on tullut sittemmin bongattua ympäri Suomen: mökillä, kuntosuunnistuksen yhteydessä, golf-reissuilla ja muuten liikkuessa.

– Melko paljon tulee oltua tien päällä, ja siinä samassa olen katsonut, löytyykö lähistöltä bongattavia pyykkejä. Joskus viikonloppuisin olen saattanut ihan varta vasten katsoa, mistä löytyisi pyykkejä, Kuuluvainen kertoo.

Selfie Ilkka Kuuluvaisesta metsässä.
Ilkka Kuuluvaisen 700. piste Pyykkijahdissa napsahti tästä Ruskon metsistä bongatusta pyykistä.


Hyötyliikuntaa parhaimmasta päästä

Mikä sitten on saanut aktiivipelaajan tarttumaan kännykkään toistamiseen?

Kuuluvainen kertoo, että ulkoilu ja liikunta ovat olleet tärkeimmät motivaattorit. Miehen harrastuksiin on jo aiemmin kuulunut kuntosuunnistus ja geokätköilyäkin on tullut kokeiltua, joten GPS:n kanssa maastossa kulkeminen on tuntunut luonnolliselta puuhalta.

– Tämä on sellaista mukavaa, päämäärällistä liikuntaa. Ei tule niin helposti lähdettyä lenkille muuten vain, mutta motivaatiota on paljon enemmän, kun on jokin päämäärä.

Pyykkien jahtaamisen voi helposti yhdistää muuhun hyötyliikuntaan. Samalla voi kerätä talteen myös puolukat ja syksyn sienet. Kuuluvainenkin kertoo samoilevansa pyykkien perässä mieluiten metsissä ja muualla maastossa. Maastopyykkien löytäminen on yleensä kaikista haastavinta – mutta samalla myös palkitsevinta. Välillä pyykkejä on saanut kuopsutella esiin sammaleen alta.

Pyykkejä on toki etsitty myös ihmisten ilmoilta, mikä on johtanut hauskoihin kohtaamisiinkin.

– Kerran eräs taksikuski pysähtyi kohdalle ja ihmetteli, että olenko tonttia ostamassa, kun mittailin maata kännykkä kädessä. Vastasin, että muuten vain pyykkejä etsimässä. Ei tullut sillä kertaa kauppoja, Kuuluvainen nauraa.

Ylipäänsä Kuuluvainen suhtautuu positiivisesti siihen, että Maanmittauslaitos kokeilee pelillistämistä rekisteritietojensa parantamiseen. Hän jää mielenkiinnolla odottamaan, millaisia tuloksia kokeilusta lopulta syntyy.

– On aina mukava tunne, kun rasti tai tässä tapauksessa pyykki löytyy, mutta jos siitä on mahdollisesti vielä jotakin hyötyä, niin aina parempi.

Pyykkijahti

  • Pyykkijahti on Maanmittauslaitoksen ja ZoneAtlaksen yhteistyössä kehittämä peli, jossa etsitään ja merkitään kartalle rajapyykkien sijainteja. 
  • Pelin avulla kokeillaan, voidaanko rajapyykkien sijaintia Maanmittauslaitoksen rekisterikartalla tarkentaa kännykkäpelin avulla.
  • Erityisen suuri hyöty on siitä, kun sama pyykki bongataan useamman kerran. Jo bongatut pyykit näkyvät pelin kartalla punaisena.
  • Tähän mennessä pyykkejä on bongattu yhteensä noin 21 000 kappaletta, joista yli 2000 on mitattu useammin kuin kerran. Pyykkijahtia on käyttänyt jo yli 4 500 pelaajaa.
  • Pyykkijahdin pelaamista voi jatkaa ainakin tämän vuoden loppuun.
  • Pelaa Pyykkijahtia kännykällä osoitteessa www.pyykkijahti.fi
Kiinteistöt
Kartat

Uusimmat uutiset ja artikkelit