Hyppää pääsisältöön

Pyykkijahti Posiolla: mestarietsivät vauhdissa

Pyykkijahti-peli on kutsunut kesästä asti kansalaisia ulkoilemaan ja osallistumaan samalla yhteiskunnalle tärkeiden tietojen keräämiseen. Posiolla löydettiin yli 650 kadonnutta rajapyykkiä.

Käsi, joka pitää kännykässä Pyykkijahti-peliä auki. Taustalla metsämaisema.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Pyykkijahtiin on osallistuttu aktiivisesti ympäri Suomen: lokakuun puoliväliin mennessä bongattiin yhteensä liki 21 000 pyykkiä. Pyykkijahtia voi pelata vielä tämän vuoden loppuun saakka.

Mallikkaasti rajapyykkejä on mitattu esimerkiksi Posion kunnassa, jonka järjestämässä Posio liikkuu -kampanjassa etsittiin paikallisia rajapyykkejä innolla. Pyykkijahti päättyi lokakuun lopussa, ja siihen mennessä posiolaiset olivat löytäneet yli 650 kadonnutta rajapyykkiä. Eniten Posiolla pisteitä keräsi Heli Peltola, jonka valtakunnallinen Pyykkijahti-sijoitus on kahdeksas.

– Tykkään liikkua metsässä ja tutustua uusiin paikkoihin. Haaste antoi hyvän tilaisuuden tutkia lähiympäristöä ja varsinkin Kirintöjärven ympärillä olevat maastot tulivat tutuiksi. Ihan ilmaiseksi pyykit eivät löytyneet, käveltyjä metsäkilometrejä tuli yli 70 ja pisimmät retket olivat kolmen tunnin mittaisia, Peltola kertoo verkkohaastattelussa.

Yhteistä hyvää joukkoistamalla

Maanmittauslaitoksen kiinteistörekisteriin on kertynyt tietoja parin sadan vuoden ajalta. Osa sijaintitiedoista on nykymittapuulla epätarkkoja. Epätarkkuudet vaikuttavat suoraan rekisterikartan luotettavuuteen.

Rekisteristä löytyy noin 13 miljoonaa rajapyykkiä, ja niistä arviolta kolmen miljoonan sijaintitarkkuus on huonompi kuin yksi metri. Tämä tarkoittaa, että noin kolmen miljoonan rajapyykin sijainti voi olla rekisterikartalla virheellinen. Erityisesti metsämailla kartoissa on runsaasti epätarkkuuksia.

Pyykkijahti-pelin avulla on selvitetty, voidaanko kiinteistöjen rajojen tietoja tarkentaa vapaaehtoisten kansalaisten avulla eli joukkoistamalla. Tämä tarkoittaa sitä, että yksityiset ihmiset ovat osallistuneet kiinteistörekisterikartan parantamiseen vapaaehtoisesti ja ilman korvausta.

Lue lisää

Posion pyykkijahti
Pyykkijahti liikuttaa suomalaisia: ”Mukavaa päämäärällistä liikuntaa”
Pyykkijahdin verkkosivut
 

    Kartat
    Kiinteistöt
    Kiinteistörekisteri

    Uusimmat uutiset ja artikkelit