Rajapinnat ekosysteemien vauhdittajiksi?

Meillä Maanmittauslaitoksessa on tietovarantoihimme 15 rajapintaa (ohjelmointirajapintaa API), joissa on tarjolla 110 erilaista tuotetta. Takana on 15 vuotta rajapintapalvelujen systemaattista kehittämistä. Uskon, että parhaat ajat ovat kuitenkin vielä edessä.

Mies käyttää sohvalla tietokoneella rajapintapalveluja
Kuva:
Jussi Valkeajoki

Rajapintapalvelujemme käyttö on kasvanut nopeasti viime vuosina. Esimerkiksi Karttakuvapalvelu (WMTS) -rajapinnan kautta välitettiin viime vuonna 10 miljardia karttatiiltä (256x256 pikselin kokoista kuvatiedostoa), mikä vastaa 317 karttatiiltä sekunnissa vuoden ympäri. Kasvua vuodesta 2017 oli 2,4 miljardia.

Kiinteistötehtävien rajapintapalveluista suosituin vuonna 2018 oli Kiinteistötietojen kyselypalvelu (WFS). Sen kautta tehtiin 1,52 miljoonaa tietohakua.

Rajapinnat mahdollistivat automaattiratkaisut

Tarjoamalla rajapintapalvelut keskeisiin tietovarantoihimme olemme osa asiakkaan palvelutoimintojen sarjaa. Kun rajapinnat ovat kunnossa, ei asiakkaan sähköinen palveluprosessi keskeydy tietojen manuaaliseen hakemiseen tai tarkistamiseen toiselta viranomaiselta.

Rajapinnat tehostavat myös tekoälyn hyödyntämistä automaattisessa päätöksenteossa. Asiakkaalle seurauksena on viranomaisen tekemä ratkaisu tai päätös ilman viivettä.

Viime vuosina Maanmittauslaitos on yhdessä pankkien ja kiinteistövälittäjien, oikeastaan koko kiinteistövaihdannan ekosysteemin, kanssa toteuttanut ohjelmointirajapintoja, joilla mahdollistetaan kiinteistövaihdannan tietojen siirto sähköisessä ja rakenteisessa muodossa Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kirjaamisjärjestelmälle. Se on mahdollistanut muun muassa sähköisten panttikirjojen siirtohakemusten automaattiratkaisut 93 prosentille sähköisistä ja rakenteisista hakemuksista.

Maanmittauslaitoksen tavoitteena on saada yritykset toteuttamaan paikkatietopohjaisia (lisäarvo)palveluita ekosysteemien palveluihin.

Eduskunta käsittelee parhaillaan uutta tiedonhallintalakia. Toteutuessaan se edellyttää viranomaisten välisen tiedonvaihdon toteutettavan rajapintojen avulla. Jos kaikki viranomaiset toteuttaisivat palvelurajapinnat omiin keskeisiin tietovarantoihinsa, voitaisiin tehokkaammin tuottaa asiakkaille parempia palveluja.

Juha Tuomaala
vs. ylijohtaja
Tietotekniikan palvelukeskus

Lue tarkemmat kuvaukset kartta- ja paikkatietojen rajapintapalveluista ja kiinteistötietojen rajapintapalveluista.

Juha Tuomaala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit