Hyppää pääsisältöön

Sähköinen maanvuokrasopimus helpottaa kiinteistöasioiden hoitoa

Kiinteistövaihdannan palvelun avulla voi nyt laatia ja allekirjoittaa myös maanvuokraoikeuksien luovutusta koskevia sopimuksia. Suomen ensimmäisen sähköisen maanvuokrasopimus allekirjoitettiin joulukuun alussa Riihimäellä.

– Kokemukset ovat niin positiivisia, että tuskin jää ainoaksi. Sähköinen prosessi sopii ammattilaisille todella hyvin ja sitä tullaan käyttämään jatkossakin, sanoo Riihimäen kaupungin tonttikoordinaattori Werner Franzen.

– Sähköinen rakennusluvan hakeminen ja tontinhaku ovat olleet Riihimäellä käytössä jo pidempään, joten sähköinen vuokrasopimus ja kaupanteko oli luonnollinen jatkumo sähköiselle toiminnalle.

Sujuvuutta toimintaan

Ensimmäinen sähköinen maanvuokrasopimus syntyi sujuvasti esisopimuksen pohjalta.

– Vuokraamisesta oli jo aiemmin tehty esisopimus, joten halusimme kokeilumielessä tehdä sopimuksen sähköisesti, sillä pohjatyöt oli jo tehty. Esisopimus oli suoraan siirrettävissä sähköisesti varsinaiseksi maanvuokrasopimukseksi.

– Yhtiön toimitusjohtaja allekirjoitti sopimuksen ja oli tyytyväinen, koska papereita ei tarvinnut postitella edestakaisin. Rakentamaan pääsi heti sopimuksen laatimisen jälkeen.

Sähköinen kaupankäynti on tulevaisuutta

Riihimäellä halutaan siirtyä entistä enemmän sähköiseen kaupankäyntiin. Kauppakirjat aiotaan myös laatia sähköisesti ja sähköistä kiinteistökauppaa tarjotaan asiakkaille vaihtoehtona perinteisen kaupanteon sijaan.

Sähköinen kaupanteko säästää aikaa ja rahaa eikä kaupanvahvistajaa tarvita. Nykyään luovutuksia tekee nuorempi sukupolvi, joille sähköinen asiointi on luontevaa. Rahaakin säästyy: kaupanvahvistus on 120 euroa ja palvelussa kaupanteko maksaa 55 euroa.

– Riihimäellä sopimukset laadittiin omassa järjestelmässä ja samalla tehtiin sopimuksiin liittyvät viranhaltijapäätökset. Tämä onnistuu tiimityönä ja tehostaa toimintaa, Franzen selittää. - Nyt ollaan jo luonnostelemassa kauppakirjaa ja selvitetään ostajalta, milloin hän haluaa tehdä kaupan. Lähinnä kyse on siitä, ovatko raha-asiat kunnossa kaupan allekirjoitusta varten.

Franzen lähettääkin terveisiä muille kaupungeille: Kannattaa kokeilla! Siinä ei häviä mitään vaan tämä on nykyaikaa. – Riihimäelle voi tulla katsomaan miten homma toimii ja voimme näyttää luonnoksien laatimista kädestä pitäen.

Lisätietoja: Tiina Lepistö, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi, p. +358 40 186 0955

Tutustu Kiinteistövaihdannan palveluun

Uusimmat uutiset ja artikkelit