Hyppää pääsisältöön

Sähköinen maanvuokrasopimus säästää aikaa

Kunnan ja vuokralaisen välisen maanvuokrasopimuksen tekeminen sähköisesti on helppoa ja turvallista. Molempien osapuolten aikaa säästyy, kun vuokraoikeuden rekisteröinti tulee automaattisesti vireille ja alkuperäistä vuokrasopimusta ei tarvitse toimittaa postissa.

Maanvuokrasopimuksia tulee kirjattavaksi Maanmittauslaitoksen kirjaamisrekisteriin vuosittain useita tuhansia. Lisäksi kunta voi laatia sähköisenä maanvuokraoikeuden jatkamiset ja korvaamiset sekä kiinteistöjen kauppakirjat.

Maanmittauslaitos on toteuttanut kattavat ohjelmointirajapinnat, joiden kautta on mahdollista siirtää tietoja Maanmittauslaitokselle sähköisessä muodossa. Kunta luonnostelee asiakirjat Maanmittauslaitokseen integroituneessa ulkopuolisessa luonnostelupalvelussa, josta luonnokset lähetetään osapuolten allekirjoitettavaksi.

Turvallista ja viiveetöntä vuokrausta

Maanvuokrasopimuksen tekeminen sähköisesti helpottaa ja nopeuttaa vuokrausprosessia; kunnan sekä vuokralaisten aikaa säästyy matkustamiseen ja aikataulujen yhteensovittamiseen käytetyn ajan jäädessä pois. Vuokraoikeuden rekisteröinti tulee automaattisesti vireille eikä sitä tarvitse muistaa hakea. Myöskään alkuperäistä vuokrasopimusta ei tarvitse toimittaa postissa. Maamittauslaitos tekee taustalla reaaliaikaisia tarkistuksia eri rekistereistä, jolloin myös virhemahdollisuudet pienenevät.

Maanvuokralain (258/1966) mukaan maanvuokrasopimus on tehtävä ja allekirjoitettava pääsääntöisesti kirjallisesti. Sähköisen maanvuokrasopimuksen tekeminen onkin oheispalvelu, joka ei perustu maakaareen kuten sähköinen kiinteistökauppa. Sähköisen allekirjoituksen tulee kuitenkin vastata omakätistä, kirjallista allekirjoitusta, joita tällä hetkellä Suomessa vastaa DVV:n myöntämät organisaatiovarmenteet. Edellä mainitun lisäksi ainoa hyväksyttävä allekirjoituspalvelu maanvuokrasopimuksessa on Kiinteistövaihdannan palvelu, joka lasketaan viranomaispalveluksi.

Sähköisen maanvuokrasopimuksen laatiminen pähkinänkuoressa

  • Kunta kirjautuu luonnostelupalveluun, ja alkaa laatimaan vuokrasopimusta. Kunta voi käyttää valmiiksi laatimiaan luonnospohjia, jolloin jokaista vuokrasopimusta ei tarvitse laatia aina alusta alkaen.
  • Vuokrasopimuksen valmistuttua kunta lähettää sen vuokralaisille allekirjoitettavaksi.
  • Vuokralaiset saavat sähköpostiinsa viestin, ja siirtyvät allekirjoittamaan Maanmittauslaitoksen allekirjoituspalveluun.
  • Tämän jälkeen saa kunta sähköpostiviestin ja käy omalta osaltaan antamassa sähköisen allekirjoituksen.
  • Kaikkien osapuolten allekirjoitusten jälkeen sähköinen maanvuokrasopimus siirtyy automaattisesti vireille Maanmittauslaitoksen kirjaamisrekisteriin erityisen oikeuden kirjaamishakemuksena.

Sähköisesti tehty maanvuokrasopimus laaditaan turvallisessa ympäristössä ja sähköinen palvelu hoitaa automaattiset ja reaaliaikaiset vireille tulot sekä arkistoinnit. Myös kirjaamismaksu on edullisempi. Hyödyt konkretisoituvat erityisesti joustavampana palveluna asiakkaalle!

Lue lisää kiinteistövaihdannan rajapintapalveluista.

 

Kirjoittaja on Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Pauliina Heikkilä

 

 

Kiinteistöt

Kommentit

Uusimmat blogit